Messi sau Maradona: Cifrele ne dau răspunsul clar la eterna comparație

Messi sau Maradona: Cifrele ne dau răspunsul clar la eterna comparație

Mondialul din Qatar a pus capăt unei așteptări de 36 de ani pentru Argentina! În 1986, când sud-americanii au devenit „regii fotbalului“, starul a fost Diego Armando Maradona. Acum, în Qatar, rolul a fost preluat de Lionel Messi.

Maradona și Messi, două genii pe terenul de fotbal.

Deși au evoluat în epoci diferite, cei doi „zei“ ai fotbalului au fost comparați obsesiv de iubitorii sportului-rege. Nostalgicii au insistat mereu că Maradona, stins la 60 de ani în noiembrie 2020, e peste Messi, pentru simplul motiv că, în vitrina sa de trofee, se găsește trofeul suprem în fotbalul internațional: Cupa Mondială! Ei bine, începând de duminică seară, acest argument nu mai stă în picioare. Pentru că, de acum, și Messi are Cupa Mondială în CV. Ceea ce nu înseamnă, totuși, că există unanimitate, în privința eternei comparații Maradona – Messi. De acum însă, cifrele îl plasează, în mod clar, pe Leo peste Diego. Iată ce aflăm, când punem realizările celor două genii ale fotbalului în oglindă.

Lionel Messi are de acum și mult râvnitul trofeu care îi lipsea din palmares.

Lionel Messi are de acum și mult râvnitul trofeu care îi lipsea din palmares.

La națională, Messi deține cam toate recordurile

*În Qatar, Leo a devenit cel mai bun marcator din istoria Argentinei la Cupa Mondială. Abia după el, apar în clasament Batistuta (10 goluri), Guillermo Stábile și Diego Maradona (8 goluri fiecare).

*Messi a fost căpitanul primei reprezentative la Mondiale în 19 meciuri, ceea ce reprezintă un alt record all-time. Pe locurile doi și trei în clasament se află mexicanul Rafael Marquez (17) şi compatriotul său Diego Maradona (16).

*Actualul star al PSG-ului conduce detașat și la capitolul selecțiilor și golurilor adunate pentru Argentina: 172 de prezențe în tricoul naționalei și 98 de reușite. Prin comparație, Maradona are 91 de selecții și 34 de goluri.

*Duminică seară, Messi a devenit primul fotbalist sud-american din istorie, marcator atât într-o finală de Cupa Mondială, cât și în ultimul act al Ligii Campionilor.

*De când s-a inventat trofeul „Balonului de Aur“ în 1982, acordat celui mai bun fotbalist după un Mondial, Messi e primul jucător care a primit această distincție de două ori, după CM 2014 și CM 2022.

*În Qatar, Messi a devenit primul jucător din istorie, marcator în partide din faza grupelor, optimi, sferturi, semifinale și finală! Practic, singura partidă a „pumelor“ în Qatar, în care Leo n-a punctat, a fost cea din faza grupelor: 2-0 cu Polonia. Prin comparație, la CM 1986, Maradona a dat un singur gol în cele trei meciuri din faza grupelor, n-a punctat în optimi, a reușit o „dublă“ în sferturi și încă una în semifinale, pentru ca în finala câștigată cu Germania, scor 3-2, reușitele sud-americanilor să fie semnate de Brown, Valdano și Burruchaga.

*La CM 2022, Messi a obținut și recordul celor mai multe partide jucate la turneele finale de Cupa Mondială. Și la acest capitol, Leo e peste Diego, după cum se poate vedea în tabelul alăturat.

*Și la capitolul de productivitate la Mondiale, Messi e peste Maradona, fiind direct implicat în 22 de goluri, comparativ cu cele 16 reușite la care a contribuit Diego.

După un prim sezon slab, Messi a devenit om de bază și la PSG.

După un prim sezon slab, Messi a devenit om de bază și la PSG.

La nivel de cluburi, discuția e inutilă

Când ducem comparația Messi – Maradona la nivel de cluburi, pur și simplu, discuția devine lipsită de sens! Pentru că aici, Leo e din altă galaxie! O simplă statistică vorbește de la sine: Messi are 37 de trofee la nivel de cluburi, comparativ cu cele 9 care figurează în palmaresul lui Maradona. Care n-a câștigat niciodată Cupa Campionilor Europeni, cum se numea trofeul pe vremea lui, pe când Messi are patru Ligi ale Campionilor.

Maradona s-a îmbrăcat și el ca un arab, pe când antrena în Emirate

Maradona s-a îmbrăcat și el ca un arab, pe când antrena în Emirate

„Maradona ar fi dat haina jos!“

Inclusiv ce s-a întâmplat la festivitatea decernării trofeului, după finala Argentina – Franța, a readus în discuție comparația Messi – Maradona. Pentru că pe gazonul arenei „Lusail“, fix înainte de a ridica cupa deasupra capului, Leo a fost îmbrăcat în haine de arab, Bisht cum se numește aceasta , de Emirul Qatar-ului, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Prezent în studioul TVR 1, fostul atacant, Viorel Moldovan, a spus că Maradona n-ar fi acceptat niciodată să fie fotografiat cu Bisht într-un astfel de moment istoric. „Bine că n-am câștigat Cupa Mondială și nu trebuie să mă îmbrac în fantomă. În locul lui Messi, eu mi-o dădeam jos. Nu poți tu, Messi, să faci poza istoriei în fantomă. Dezamăgitor! Dacă era Diego Maradona în locul lui? El o scoatea sigur! Rămânea în tricoul țării lui, cu un steag al Argentinei“, a afirmat Moldovan.

Leo, decizie-surpriză privind cariera internațională

Deși mulți s-au așteptat ca, imediat după triumful din Qatar, Leo să-și ia adio de la echipa națională, acesta a spus, răspicat, că nici nu se gândește la așa ceva, în acest moment. „Nu-mi anunţ retragerea internaţională. Vreau să continui să joc pentru Argentina, pentru a face onoare titlului de campion mondial. E titlul care îmi lipsea şi iată-l“, a spus fotbalistul de 35 de ani.

Poster jpg

Maradona la Mondiale

*Ediții bifate (4): 1982, 1986, 1990, 1994

*Trofee câștigate (1): 1986

*Meciuri jucate: 21

*Minute adunate: 1.940

*Goluri: 8

*Pase decisive: 8

Messi la Mondiale

*Ediții bifate (5): 2006, 2010, 2014, 2018, 2022

*Trofee câștigate (1): 2022

*Meciuri jucate: 26 (record all-time)

*Minute adunate: 2.315 (record all-time)

*Goluri: 13

*Pase decisive: 9

Al Hilm jpg

CM 2022, ultimele meciuri

Semifinale

*Argentina – Croația 3-0

*Franța – Maroc 2-0

Finala mică

*Croația – Maroc 2-1

Finala

*Franța – Argentina 2-2 (3-3 după prelungiri, 2-4 după loviturile de departajare)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”