Mevlut Cavusoglu: Relațiile dintre Turcia și SUA vor fi afectate în cazul în care Gulen nu va fi extrădat de Statele Unite

Mevlut Cavusoglu: Relațiile dintre Turcia și SUA vor fi afectate în cazul în care Gulen nu va fi extrădat de Statele Unite

Relațiile dintre Turcia și SUA vor fi afectate în cazul în care Statele Unite nu-l vor extrăda pe predicatorul Fathullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi plănuit lovitura de stat militară eșuată la 15 iulie, a declarat luni ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat postului privat de televiziune Haberturk TV, șeful diplomației turce a indicat că va aborda acest subiect cu înalți oficiali americani cu ocazia unei vizite pe care o va efectua în curând la Washington.

Turcia susține că Fethullah Gulen, care trăiește din 1999 în exil în Statele Unite, este responsabil de tentativa de lovitură de stat care avea ca scop răsturnarea guvernului turc.

Gulen neagă aceste acuzații. Washingtonul a declarat că Ankara trebuie mai întâi să furnizeze probe clare despre implicarea clericului în tentativa de lovitură de stat, iar unii avocați au declarat că orice proces de extrădare poate dura ani de zile.

În altă ordine de idei, Turcia va revoca unii ambasadori din posturi în legătură cu lovitura de stat eșuată, a spus Cavusoglu în același interviu.

Autoritățile turce au suspendat, reținut sau plasat sub anchetă peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori, funcționari publici și alte persoane după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut