Mexic - Descoperire în premieră a unui templu dedicat zeului aztec Xipe Totec

Mexic - Descoperire în premieră a unui templu dedicat zeului aztec Xipe Totec

Arheologii au descoperit în premieră în Mexic un templu dedicat lui Xipe Totec, un zeu important în mitologia aztecă în numele căruia erau realizate sacrificii umane, a anunţat joi Institutul naţional de antropologie şi istorie (INAH), citat de AFP.

"Xipe Totec a fost unul dintre cei mai importanţi zei din epoca pre-hispanică. Influenţa sa (...) a fost recunoscută de numeroase civilizaţii din vest, din centru şi din Golful Mexic. Cu toate acestea, nu a fost descoperit niciodată un templu asociat în mod direct cultului său", a indicat INAH într-un comunicat.


Acest templu de doisprezece metri lungime şi trei metri şi jumătate înălţime este compus din două altare pentru sacrificiu, trei sculpturi în piatră vulcanică şi diverse elemente arhitecturale descoperite într-un subsol piramidal din complexul arheologic Ndachjian-Tehuacan din Puebla (centru).Sculpturile descoperite în templul utilizat între anii 1.000 şi 1.260 d.Hr. reprezintă două cranii de aproximativ şaptezeci de centimetri, cu o greutate de circa două sute de kilograme, şi un bust acoperit cu piele de sacrificiu - o personificare a zeului Xipe Totec, asociat cu fertilitatea, regenerarea ciclurilor agricole şi războiul.


Una dintre cele mai importante sărbători de la acea vreme era ''Tlacaxipehualiztli'', care în limba nahuatl înseamnă ''a pune pielea jupuită''. Aceasta era frecvent celebrată pe două altare circulare: unul pentru sacrificarea celor învinşi în luptele în stil gladiator sau cu săgeţile, şi cealaltă pentru jupuirea victimelor în numele lui Xipe Totec.

Preoţii erau îmbrăcaţi în piele sacrificială, care era apoi depozitată în mici cavităţi. Aceasta ''demonstrează importanţa'' descoperirii ''celor două altare sacrificiale din subsolul piramidal şi a celor două orificii găsite în sol (în faţa altarelor), care au fost umplute cu pământ (...) aflate sub craniile de piatră", a indicat INAH.În templu, torsul lui Xipe Totec este ''omorât'', adică fragmentat în chip ritualic, şi ''are o gaură în vintre, care servea, potrivit unor surse, pentru amplasarea unei pietre verzi ce îi 'dădea viaţă' în timpul ceremoniilor", a precizat INAH.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

5 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate