Mexic - Descoperire în premieră a unui templu dedicat zeului aztec Xipe Totec

Mexic - Descoperire în premieră a unui templu dedicat zeului aztec Xipe Totec

Arheologii au descoperit în premieră în Mexic un templu dedicat lui Xipe Totec, un zeu important în mitologia aztecă în numele căruia erau realizate sacrificii umane, a anunţat joi Institutul naţional de antropologie şi istorie (INAH), citat de AFP.

"Xipe Totec a fost unul dintre cei mai importanţi zei din epoca pre-hispanică. Influenţa sa (...) a fost recunoscută de numeroase civilizaţii din vest, din centru şi din Golful Mexic. Cu toate acestea, nu a fost descoperit niciodată un templu asociat în mod direct cultului său", a indicat INAH într-un comunicat.


Acest templu de doisprezece metri lungime şi trei metri şi jumătate înălţime este compus din două altare pentru sacrificiu, trei sculpturi în piatră vulcanică şi diverse elemente arhitecturale descoperite într-un subsol piramidal din complexul arheologic Ndachjian-Tehuacan din Puebla (centru).

 Sculpturile descoperite în templul utilizat între anii 1.000 şi 1.260 d.Hr. reprezintă două cranii de aproximativ şaptezeci de centimetri, cu o greutate de circa două sute de kilograme, şi un bust acoperit cu piele de sacrificiu - o personificare a zeului Xipe Totec, asociat cu fertilitatea, regenerarea ciclurilor agricole şi războiul.


Una dintre cele mai importante sărbători de la acea vreme era ''Tlacaxipehualiztli'', care în limba nahuatl înseamnă ''a pune pielea jupuită''. Aceasta era frecvent celebrată pe două altare circulare: unul pentru sacrificarea celor învinşi în luptele în stil gladiator sau cu săgeţile, şi cealaltă pentru jupuirea victimelor în numele lui Xipe Totec.

Preoţii erau îmbrăcaţi în piele sacrificială, care era apoi depozitată în mici cavităţi. Aceasta ''demonstrează importanţa'' descoperirii ''celor două altare sacrificiale din subsolul piramidal şi a celor două orificii găsite în sol (în faţa altarelor), care au fost umplute cu pământ (...) aflate sub craniile de piatră", a indicat INAH.

 În templu, torsul lui Xipe Totec este ''omorât'', adică fragmentat în chip ritualic, şi ''are o gaură în vintre, care servea, potrivit unor surse, pentru amplasarea unei pietre verzi ce îi 'dădea viaţă' în timpul ceremoniilor", a precizat INAH.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"

4 S-ar putea să nu mintă! / Dragnea spune că Ordonanța 13 a fost ideea lui Marian Neacşu și a lui Marcel Ciolacu

5 Așa o fi?