Mexicul consideră atacul armat din El Paso "terorism" şi anunţă că ar putea cere extrădarea suspectului

Mexicul consideră atacul armat din El Paso "terorism" şi anunţă că ar putea cere extrădarea suspectului

Procurorul general al Mexicului ia în calcul o acţiune juridică, întrucât atacul armat de la magazinul Walmart din El Paso, printre ale cărui 20 de victime s-au aflat şi şase mexicani, poate fi considerat terorism, a anunţat duminică ministrul de externe din Mexic, relatează Reuters.

O astfel de decizie ar putea duce la o cerere de extrădare a atacatorului, a precizat guvernul mexican. Autorităţile americane au făcut referire un manifest atribuit suspectului drept probă că masacrul a avut o motivaţie rasistă.

"Pentru Mexic, acest individ este un terorist", a declarat ministrul de externe Marcelo Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă, cerând SUA să prezinte o poziţie clară şi fermă împotriva crimelor motivate de ură.

El nu a precizat cărei jurisdicţii se va adresa Mexicul cu eventuala sa acţiune juridică.

El Paso este un oraş care se află de partea cealaltă a frontierei faţă de Ciudad Juarez, un punct major de convergenţă pentru migranţii care intenţionează să treacă în SUA şi cei care aşteaptă să li se răspundă solicitărilor de azil.

Ebrard a spus că ministerul său va solicita informaţii de la SUA privind modul în care atacatorul şi-a cumpărat arma şi dacă autorităţile americane aveau sau nu cunoştinţă de achiziţia ei.

"Problema armelor este una crucială", a spus el. "Faptul că mexicani şi-au pierdut viaţa ne forţează să întreprindem acţiunile legale necesare în legătură cu armele", a spus el.

El a prezentat şi numele celor şase victime, care provin din state aflate de-a lungul frontierei cu SUA.

Ministrul adjunct de externe pentru America de Nord, Jesus Seade, a descris atacul armat drept o "barbarie xenofobă" şi a cerut să se pună capăt retoricii care incită la astfel de acte.

Guvernul preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador s-a aflat sub presiune în ultimele luni din partea preşedintelui Donald Trump, care i-a cerut să facă mai mult pentru a opri fluxurile record de migranţi către SUA sub ameninţarea că va introduce taxe comerciale.

Preşedintele mexican Lopez Obrador a deplâns decesele. "Problemele sociale nu ar trebui rezolvate prin utilizarea forţei şi incitare la ură", a declarat el duminică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…