Mexicul consideră atacul armat din El Paso "terorism" şi anunţă că ar putea cere extrădarea suspectului

Procurorul general al Mexicului ia în calcul o acţiune juridică, întrucât atacul armat de la magazinul Walmart din El Paso, printre ale cărui 20 de victime s-au aflat şi şase mexicani, poate fi considerat terorism, a anunţat duminică ministrul de externe din Mexic, relatează Reuters.

O astfel de decizie ar putea duce la o cerere de extrădare a atacatorului, a precizat guvernul mexican. Autorităţile americane au făcut referire un manifest atribuit suspectului drept probă că masacrul a avut o motivaţie rasistă.

"Pentru Mexic, acest individ este un terorist", a declarat ministrul de externe Marcelo Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă, cerând SUA să prezinte o poziţie clară şi fermă împotriva crimelor motivate de ură.

El nu a precizat cărei jurisdicţii se va adresa Mexicul cu eventuala sa acţiune juridică.

El Paso este un oraş care se află de partea cealaltă a frontierei faţă de Ciudad Juarez, un punct major de convergenţă pentru migranţii care intenţionează să treacă în SUA şi cei care aşteaptă să li se răspundă solicitărilor de azil.

Ebrard a spus că ministerul său va solicita informaţii de la SUA privind modul în care atacatorul şi-a cumpărat arma şi dacă autorităţile americane aveau sau nu cunoştinţă de achiziţia ei.

"Problema armelor este una crucială", a spus el. "Faptul că mexicani şi-au pierdut viaţa ne forţează să întreprindem acţiunile legale necesare în legătură cu armele", a spus el.

El a prezentat şi numele celor şase victime, care provin din state aflate de-a lungul frontierei cu SUA.

Ministrul adjunct de externe pentru America de Nord, Jesus Seade, a descris atacul armat drept o "barbarie xenofobă" şi a cerut să se pună capăt retoricii care incită la astfel de acte.

Guvernul preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador s-a aflat sub presiune în ultimele luni din partea preşedintelui Donald Trump, care i-a cerut să facă mai mult pentru a opri fluxurile record de migranţi către SUA sub ameninţarea că va introduce taxe comerciale.

Preşedintele mexican Lopez Obrador a deplâns decesele. "Problemele sociale nu ar trebui rezolvate prin utilizarea forţei şi incitare la ură", a declarat el duminică.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

2 PSD a intrat cu capu-n laț? Cale deschisă spre anticipate. Președintele a trecut la comandă

3 Ape tulburi în PNL! Atac fără precedent al fratelui consilierului prezidențial Andrei Muraru!

4 VIDEO „Sunt baron, ce mai vreţi, da, baron local!” Tractoristul Stănescu loveşte o jurnalistă peste telefon

5 BREAKING Atac armat în Germania. Poliția confirmă cel puțin opt morți

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima