Mexicul respinge orice intervenţie americană împotriva cartelurilor de droguri pe teritoriul său

Mexicul respinge orice intervenţie americană împotriva cartelurilor de droguri pe teritoriul său

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a declarat vineri că Mexicul nu a mai fost invadat de o altă ţară de peste un secol şi că nu va permite o altă intervenţie străină, în contextul tensiunilor de după anunţarea planului administraţiei Donald Trump de a desemna cartelurile de droguri din Mexic drept grupuri teroriste, relatează Reuters şi AFP.

Desemnarea unor grupuri drept organizaţii teroriste are ca scop perturbarea activităţii lor financiare prin impunerea de sancţiuni americane. Deşi o astfel de decizie nu acordă direct permisiunea pentru operaţiuni militare peste hotare, mulţi mexicani sunt îngrijoraţi că asta ar duce la acţiuni unilaterale ale SUA împotriva cartelurilor.

"Din 1914 nu a mai fost o intervenţie externă în Mexic şi nu putem permite acest lucru", a spus Lopez Obrador într-o conferinţă de presă, referindu-se la ocuparea de către SUA a portului Veracruz în urmă cu 105 ani.

"Străini înarmaţi nu pot interveni pe teritoriul nostru", a spus el, propunând în schimb mai multă cooperare cu SUA în lupta împotriva cartelurilor de droguri, care şi-au demonstrat puterea printr-o serie de lupte cu forţele de securitate în ultimele luni.

"Ceea ce vrem, este să menţinem relaţii foarte bune cu SUA, deşi unii vor ca noi să ne certăm. Personal, eu am relaţii foarte bune cu preşedintele Trump", a mai spus el, precizând că liderul de la Casa Albă i-a propus ajutorul.

"Mi-a spus: 'Gândiţi-vă dacă îl doriţi şi sunaţi-mă'. Eu nu i-am mai telefonat", a mai spus AMLO.

Procurorul general William Barr va vizita Mexicul săptămâna viitoare pentru a discuta despre cooperarea viitoare în domeniul securităţii, a precizat ministrul de externe din Mexic, Marcelo Ebrard. Ambasada SUA din Mexic nu a confirmat până acum informaţia, precizează Reuters.

Andres Manuel Lopez Obrador a răspuns unor afirmaţii ale preşedintelui american Donald Trump din această săptămână, potrivit cărora este în lucru o decizie de desemnare a cartelurilor de droguri drept organizaţii teroriste.

Vizita procurorului general al SUA este întâlnirea la cel mai înalt nivel după masacrul comis în Mexic de o organizaţie criminală asupra unei familii americane mormone.

"Ceea ce este nevoie să facem este să abordăm crima organizată prin mai multă cooperare reciprocă, nu de elemente care să ne distanţeze sau creeze ostilităţi", a mai spus Marcelo Ebrard.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria