MFP ar putea lansa, în 2018, o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis; în 2017, doar certificate de trezorerie (surse)

MFP ar putea lansa, în 2018, o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis; în 2017, doar certificate de trezorerie (surse)

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea lansa o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis în 2018, după ce va vedea cum merg certificatele de trezorerie, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse din cadrul instituției.

"Acum mergem cu certificate de trezorerie, vedem cum merg, cum funcționează și ce apetit există și apoi continuăm cu celălalt complementar. Aceste certificate se adresează în special pensionarilor, dar sunt pentru toată lumea", au spus acestea.

Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, a declarat în cadrul unei conferințe organizate de ziarul Bursa că în trimestrul al patrulea din acest an vor fi lansate certificatele de trezorerie.

El a precizat că scadența la certificate va fi anuală, respectiv de 1, 2 sau 3 ani, iar rata cuponului o să fie anuală sau semianuală.

"Valoarea nominală va fi mică. Dacă la bursă am ajuns la 100 de lei... Mai mare nu va fi sigur. Poate să meargă și mai jos, nu știm", a mai arătat oficialul MFP.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor anunțau, pe 30 august, că, în septembrie, se va lansa în septembrie o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație în cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie va veni cu un nou instrument, și anume certificate trezorerie.

"Momentan nu vă putem da detalii despre dobânzi. Acestea vor fi anunțate ulterior, când vor fi publicate proiectele", au precizat aceștia MFP.

Titlurile de stat emise de MFP în cadrul programului ''FIDELIS Centenar" au intrat la tranzacționare anul trecut, pe 5 august.

"MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 milioane lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut", informa, la acel moment, Bursa de Valori București (BVB).

Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul BVB, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței. Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.

În data de 4 august 2017, MFP a plătit investitorilor prima dobândă anuală pentru titlurile de stat FIDELIS, ediția Centenar, în valoare de 2,15 lei pe obligațiune.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”