MFP se reorganizează pentru a pregăti preluarea de către România a președinției Consiliului UE

MFP se reorganizează pentru a pregăti preluarea de către România a președinției Consiliului UE

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, care include înființarea unui post de secretar de stat ce va coordona activitatea referitoare la afacerile europene din perspectiva finanțelor publice, în vederea preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie - decembrie 2019.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil Ministerul Finanțelor Publice va trebui să organizeze toate activitățile pe care le presupune îndeplinirea rolului de PRES la standarde europene, în paralel cu asigurarea derulării activităților curente implicate de afacerile europene. Acestea sunt necesare pentru a susține interesul național în raport cu celelalte state membre, respectiv Comisia și Consiliul Uniunii Europene, se precizează în comunicat.

Guvernul subliniază că România va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (Consilii, COREPER și grupuri de lucru), va conduce și coordona dialogul cu celelalte instituții europene — Comisia, Parlamentul European, Consiliul European — în cadrul procesului decizional și va fi responsabilă de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalți funcționari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.).

De asemenea, va organiza, conduce și coordona conferințe dedicate priorităților specifice, precum și evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles și în statele membre) și va participa la toate activitățile presupuse de apartenența la trio-ul de președinții constituit din Austria, România și Finlanda (1 ianuarie 2019 — 30 iunie 2020).

Totodată, în cadrul Ministerului Finanțelor Publice se va înființa o nouă structură — Direcția de analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice. Aceasta va fi coordonată de un economist șef, cu rang de director general.

"Inițiativele de politică fiscal-bugetară promovate de Guvern și de Parlament au o arie de impact foarte largă, de la diferite segmente ale populației până la mediul de afaceri și instituții financiare. Din acest motiv, realizarea de cercetări și analize economice în domeniul reformelor structurale, a competitivității economice și stabilității macroeconomice vor contribui la sporirea eficacității politicilor în domeniul finanțelor publice", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Ministerul Finanțelor Publice preia activitățile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.

"Noua structură contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investițiile publice. Totodată, împreună cu direcțiile de analiză a cheltuielilor și de prioritizare a investițiilor, stabilește norme și proceduri referitoare la identificarea, selectarea și prioritizarea proiectelor, sprijină realizarea contractelor și consiliază echipele în stabilirea clauzelor specifice", se precizează în comunicat.

Actul normativ modifică și completează HG 34/ 2009 privind organizarea și funcționarea MFP.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina