Michel Barnier: Curtea Europeană de Justiție trebuie să fie "garantul suprem" al drepturilor expaților, după Brexit

Michel Barnier: Curtea Europeană de Justiție trebuie să fie "garantul suprem" al drepturilor expaților, după Brexit

Negociatorul șef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat miercuri că cetățenii UE din Marea Britanie trebuie să beneficieze de aceleași drepturi cu cetățenii britanici din blocul comunitar, iar "garantul suprem" al acestor drepturi trebuie să fie Curtea Europeană de Justiție, transmite Reuters.

Michel Barnier a afirmat într-o conferință de presă la Bruxelles că există numeroase diferențe între poziția UE și cea britanică în legătură cu drepturile cetățenilor, iar acest lucru trebuie rezolvat înainte de începerea negocierilor în plan comercial.

Barnier a notat că în momentul de față poziția britanică nu garantează că drepturile cetățenilor Uniunii din Regatul Unit și cele ale britanicilor din UE vor fi egale după Brexit. Totodată, potrivit negociatorului șef al UE, "garantul suprem" al acestor drepturi trebuie să fie Curtea Europeană de Justiție, în timp ce Marea Britanie dorește ca ele să fie reglementate de legislația britanică. Or, opoziția Londrei în acest sens "va crea incertitudine", a menționat Barnier.

Problema drepturilor cetățenilor, cea a așa-zisei "facturi de divorț" și cea a frontierelor UE trebuie soluționate înainte de a începe discuțiile privind un viitor acord comercial între Uniune și Marea Britanie, a precizat negociatorul european.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...