Microcipuri fotonice, "asemănătoare creierului", ar putea deschide calea spre o nouă generație de computere (studiu)

Microcipuri fotonice, "asemănătoare creierului", ar putea deschide calea spre o nouă generație de computere (studiu)

Oamenii de știință au realizat o descoperire majoră în programul de dezvoltare a unor microcipuri fotonice, a căror funcționare imită modul de operare a sinapselor din creier, ce ar putea să deschidă calea spre o nouă eră în domeniul computerelor, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Oxford, informează Xinhua.

Cercetătorii de la prestigioasa universitate britanică au combinat materiale cu schimbare de fază cu o serie de circuite fotonice integrate, special concepute pentru a obține un răspuns sinaptic asemător celor de natură biologică. Materialele cu schimbare de fază sunt folosite adeseori la fabricarea unor dispozitive folosite în locuințe, precum discurile optice reinscriptibile.

Sinapsele fotonice nou dezvoltate pot să opereze cu viteze de 1.000 de ori mai mari decât sinapsele din creierul uman, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.

Pe baza acestui studiu, dispozitivele din viitor vor putea să funcționeze și "să gândească" într-un mod similar creierului uman, exploatând în același timp viteza și eficiența energetică a sistemelor fotonice, afirmă autorii cercetării.

"Dezvoltarea unor computere care operează într-un mod ce se aseamănă cu funcționarea creierului uman a fost 'Sfântul Graal' al oamenilor de știință timp de multe decenii", a declarat Harish Bhaskaran, profesor la Universitatea Oxford și coordonator al studiului.

Prin intermediul unei rețele de neuroni și a sinapselor, creierul poate să proceseze și să stocheze cantități vaste de informații în mod simultan, folosind o energie de doar câteva zeci de wați, iar computerele convenționale "nici măcar nu pot să se apropie de o astfel de performanță", a explicat profesorul Bhaskaran.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”