Miere de pe câmpurile minate. Cum ajută albinele la deminarea Ucrainei

Miere de pe câmpurile minate. Cum ajută albinele la deminarea Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat proiectul „Miere de pe câmpuri minate” pentru a atrage atenția globală asupra problemei deminării și a noii realități agricole a Ucrainei, relatează Kyiv Post.

Dronele vor însămânța câmpurile minate cu plante melifere FOTO PROFIMEDIA

Propunerea este de a semăna câmpurile minate cu semințe de plante melifere, evitând astfel contactul uman cu minele. Nectarul lor va fi colectat de albine. Ministerul plănuiește ca diplomații ucraineni să ducă această miere la întâlniri și în călătorii de lucru, oferind-o personalităților publice din întreaga lume.

Inițiatorii proiectului au avut consultări cu agronomii, Serviciul de Stat de Urgență, Dronarium Ukraine (un grup de pasionați de drone) și Uniunea Apicultorilor din Ucraina. Se preconizează testarea însămânțării cu ajutorul dronelor.

Potrivit calculelor Ministerului, suprafața totală a terenurilor minate constituie 30 la sută din teritoriul țării - peste 174.000 de metri pătrați. Aceasta include proprietăți private, infrastructuri critice, ochiuri de apă, păduri și câmpuri agricole.

„Miere de câmpuri minate este un produs care nu ar trebui să existe în lumea modernă; cu toate acestea, din cauza războiului și a zonei teritoriilor minate, a devenit realitatea noastră”, a declarat Kostya Shnyder, director de creație al companiilor Publicis Groupe Ukraine & Czech Republic și Saatchi & Saatchi Ukraine, partenere ale proiectului.

Aceasta a explicat că mierea va fi produsă în ediție limitată, iar destinatari principali sunt diplomații și cetățenii influenți din alte țări „care pot ajuta Ucraina în procesul de deminare",

Kateryna Spivakova, directorul de comunicare al companiei agroindustriale Kernel, a spus că majoritatea plantelor melifere vor fi semănate în zonele de front, mai exact în regiunile Cernihiv și Sumî.

„Alegem un câmp unde, de exemplu, ar fi trebuit să crească porumb sau floarea-soarelui, dar care nu poate fi cultivat din cauza minelor. Semințele sunt apoi plantate cu ajutorul dronelor”, a declarat Spivakova pentru Kyiv Post.

Stupii vor fi situați într-o zonă sigură în apropierea câmpurilor. A fost dezvoltat un design unic al stupilor, care are forma unui semn de avertizare privind pericolul reprezentat de mine.

Potrivit lui Schneider, toți participanții la proiect lucrează exclusiv pe bază de voluntariat.

Ministerul consideră că mierea colectată în acest mod va furniza un instrument de comunicare puternic în vederea atragerii unui număr mai mare de parteneri internaționali, donatori și resurse suplimentare pentru deminarea Ucrainei.

„Proiectul ne va permite [să] atragem mai multă atenție asupra problemei minelor rusești de pe teritoriul ucrainean și să mobilizăm resurse suplimentare pentru a o rezolva", a anunțat ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat