Miguel Diaz-Canel, ales preşedinte al Cubei

Miguel Diaz-Canel, ales preşedinte al Cubei

Numărul doi al executivului cubanez, Miguel Diaz-Canel, a fost ales joi preşedinte al Cubei, în locul lui Raul Castro, punându-se astfel capăt celor şase decenii de putere exclusivă a fraţilor Castro, relatează AFP.

Desemnat miercuri unic candidat, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, a fost ales fără surpriză de către deputaţi pentru un mandat de cinci ani în fruntea ţării, 'cu 603 de voturi din 604 posibile, sau 99,83% din voturi', a anunţat în faţa Adunării preşedintele Comisiei naţionale electorale, Alina Balseiro, confirmând o informaţie apărută mai devreme în mass-media de stat.

Numărul doi al regimului din 2013, Miguel Diaz-Canel este un om al sistemului care a fost pregătit să îşi asume cele mai înalte funcţii. El reprezintă frecvent guvernul în străinătate, iar apariţiile sale în media sunt din ce în ce mai dese.

Avocat al dezvoltării internetului pe insulă, el a ştiut să-şi prezinte o imagine de modernitate, rămânând laconic în declaraţii. De asemenea, el s-a arătat intransigent faţă de disidenţa cubaneză sau de diplomaţii prea dispuşi să critice regimul.

Pentru prima dată după decenii, preşedintele nu mai este un participant la Revoluţia din 1959, nu va mai purta uniforma de culoare verde măsliniu şi nu va conduce Partidul Comunist Cubanez.

Funcţia de prim vicepreşedinte, numărul doi de facto al regimului, este ocupată de Salvador Valdes Mesa, 72 de ani, un sindicalist şi important membru al Partidului Comunist, a anunţat Balseiro, confirmând de asemenea că Consiliul de Stat, organul executiv suprem, va număra, după cum era de aşteptat, 13 noi membri din totalul acestora de 31.

De la Revoluţia din 1959, Cuba a cunoscut numai o singură tranziţie adevărată la conducerea sa, în 2006, când Fidel Castro, grav bolnav, a predat ştafeta fratelui său mai mic după mai mult de 40 de ani de conducere unică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria