Mihai Ionescu: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor români în Marea Britanie

Mihai Ionescu: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor români în Marea Britanie

O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat, luni, copreședintele Consiliului de Export al României Mihai Ionescu, într-o conferință de specialitate.

"La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă", a explicat Mihai Ionescu.

Potrivit acestuia, exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.

În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească".

Mai mult, Mihai Ionescu solicită autorităților să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa