Mihail Barîşnikov: Nu pedepsiţi artiştii şi sportivii ruşi pentru războiul din Ucraina

Mihail Barîşnikov: Nu pedepsiţi artiştii şi sportivii ruşi pentru războiul din Ucraina

Artiştii şi sportivii ruşi nu ar trebui să fie obligaţi să plătească preţul războiului din Ucraina, este de părere unul dintre cei mai mari balerini născuţi în URSS, notează publicaţia britanică The Guardian.

Mihail Barîşnikov, cel mai important balerin din anii 1970 şi 1980, nu este în favoarea impunerii de sancţiuni grele colegilor artişti sau vedetelor sportive.

"Un schimb deschis în arte este întotdeauna un lucru bun", este de părere Barîşnikov. "Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor, sau al sportivilor, care ar putea avea membri de familie vulnerabili în ţara lor de origine. Pentru persoanele aflate în aceste poziţii expuse, a fi neutru este o declaraţie puternică. Şi dacă vreţi să fiu precis, Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon", subliniază faimosul balerin.

Luna aceasta, dirijorul Valeri Gherghiev şi soprana Anna Netrebko s-au numărat printre cei care au pierdut locuri de muncă prestigioase în Occident din cauza legăturilor cu regimul lui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, ministrul britanic al sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul britanic va avea nevoie de asigurări că orice sportivi care intră în Marea Britanie "nu sunt susţinători ai lui Vladimir Putin".

Barîşnikov a adăugat că se teme că în curând Rusia va face imposibil orice viitor pozitiv pentru tinerii săi. "În acest moment există un Rubicon pe care Rusia trebuie să-l traverseze. Fie va găsi o modalitate de a pune capăt acestui conflict actual şi de a trăi într-o societate globală deschisă, fie va fi împinsă înapoi fără nicio speranţă de redresare", a declarat artistul, vorbind din casa sa din New York.

În vârstă de 74 de ani, Barîşnikov - care s-a născut la Riga, în Letonia, şi a fugit din URSS în Canada în 1974 - vrea să îmbunătăţească înţelegerea oamenilor despre Rusia. El s-a alăturat altor artişti proeminenţi care critică Kremlinul la crearea "True Russia", o campanie GoFundMe care să promoveze o mai bună înţelegere asupra culturii ruse şi să strângă bani pentru a ajuta refugiaţii.

La campanie participă, printre alţii, scriitorul rus Boris Akunin şi economistul rus de renume Serghei Guriev.

Barîşnikov crede că fiecare rus cunoscut trebuie să facă în prezent o alegere. "Este decizia individuală a fiecărui artist că aleagă să se exprime sau nu. În ceea ce mă priveşte, îl voi cita pe Sanctitatea Sa Papa Francisc: 'Războiul este o nebunie! Opriţi-vă, vă rog! Uitaţi-vă la această cruzime!'. Pentru mine este clar cui se adresează aceste cuvinte. În termeni simpli, Rusia s-a întors deja în vremea lui Stalin".AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…