Mii de credincioși la Liturghia oficiată la Putna la sărbătoarea Sf. Ștefan cel Mare

Mii de credincioși la Liturghia oficiată la Putna la sărbătoarea Sf. Ștefan cel Mare

Aproximativ patru mii de credincioși din țară, din Republica Moldova și Ucraina au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna și la manifestările prilejuite de sărbătoarea Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Teodosie Tomitanul, arhiepiscopul Tomisului, de alți ierarhi, precum și de un sobor de preoți.

La slujbă au fost prezente și oficialități locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul PNL Sanda Maria Ardeleanu, primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă.

Teodosie Tomitanul a evocat în predica sa personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare, amintind că pentru victoriile obținute a ctitorit biserici și că pleca întotdeauna la luptă cu sabia într-o mână și crucea în cealaltă.

Totodată, arhiepiscopul Tomisului a arătat că românii au și acum în el un model de urmat, pentru că acesta și-a apărat credința, neamul și țara, fiind unul dintre domnitorii cei mai iubiți de români. Înaltul ierarh i-a povățuit pe credincioși să nu se războiască niciodată între ei, să se iubească și să se ajute.

După slujba religioasă a fost organizată o paradă militară, iar oficialitățile au depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare din biserica mănăstirii.

Pe 20 iunie 1992, Sinodul BOR a semnat tomosul de canonizare a voievodului Ștefan cel Mare, care va fi sărbătorit în fiecare an pe 2 iulie.

AGERPRES/(A, AS — autor: Silvia Marcu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale