Mii de mame din România au primit sume uriașe profitând de o anomalie legislativă. Cum va fi corectată

Mii de mame din România au primit sume uriașe profitând de o anomalie legislativă. Cum va fi corectată

Legislația a permis femeilor care încheie o asigurare opțională de maternitate cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și cotizează lunar cu 360 de lei să primească aproximativ 25.000 de euro în total.

Mamă cu bebe Foto Shutterstock jpg

Potrivit legislației în vigoare - OUG 158/2005 și Legea 399/2006 - până acum dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 500 de euro în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare.

Practic pentru cotizația de 360 de lei/lună timp de o jumătate de an , se alegea cu câte 30.600 de lei, timp de patru luni.

Asigurarea care le favoriza pe femeile fără venituri sau cu venituri extrasalariale

Anul trecut, spre exemplu, Casa de Sănătate Vâlcea a decontat aproximativ 2,5 milioane de lei pentru 22 de mămici care au încheiat o astfel de asigurare opțională, numărul contractelor încheiate pentru sarcină și lăuzie crescând într-un an de peste trei ori (de la șapte la 22).

Situația de la Vâlcea este una întâlnită la nivelul întregii țări. Toate casele de asigurări de sănătate s-au confruntat și încă se confruntă cu o creștere importantă a numărului de persoane care solicită încheierea unui contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în mod special pentru sarcină și lăuzie, valoarea asigurată fiind în majoritatea cazurilor situată la plafonul maxim, deși persoanele se asigură la nivelul unui salariu minim brut pe țară.

În plus, persoanele fără venituri sau doar cu venituri extrasalariale își fac asigurare opțională CAS doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv șase luni.

Mamă cu bebe la plimbare Foto ilustrativă jpg

Mamă cu bebe la plimbare Foto ilustrativă jpg

Discriminare, modificată printr-o nouă ordonanță

Sumele uriașe decontate din FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) pentru mămici, prin acest subterfugiu legislativ , i-au pus însă pe gânduri pe guvernanți, din cauza vulnerabilității legii. Numai în prima lună a acestui an, trei case de asigurări din țară și-au epuizat bugetul pentru tot anul 2023.

Motiv pentru care legislația a fost modificată printr-o altă OUG în luna martie a acestui an, în așa fel încât venitul lunar înscris în contractul de asigurare opțională să nu mai poată depăși 9.000 de lei brut, indiferent de tipul de concediu medical, incluzându-l aici și pe cel pentru sarcină și lăuzie. Baza maximă de calcul pentru indemnizația de maternitate a scăzut astfel de la 12 salarii minime brute, cât a fost până la 16 martie.

„OUG nr. 10/15 martie 2023 limitează venitul lunar asigurat pentru persoanele care se asigură și încheie contracte pentru indemnizații de concedii medicale cu Casele de Asigurare. Se limitează venitul lunar la care persoanele se asigură opțional la maximum trei salarii minime brute pe economie, ceea ce impactează evident plata indemnizațiilor pentru concediile de sarcină și lăuzie”, a precizat medicul șef CAS Vâlcea, Gabriela Pădureanu, director executiv adjunct.

Și în textul noului act normativ se recunoaște că s-a făcut discriminare și se menționează despre „o inegalitate între valoarea indemnizațiilor de maternitate de care beneficiază majoritatea persoanelor asigurate salariate, față de valoarea indemnizațiilor de care beneficiază persoanele nesalariate, care se pot asigura opțional la un venit liber ales”. Astfel, este indirect recunoscută această anomalie legislativă.

Dar noul act legislativ va produce efecte abia din vară, întrucât până acum nu au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea sa, dar el va viza și contractele aflate în plată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”