Mii de susţinători ai regimului militar din Niger s-au adunat în apropierea unei baze franceze

Mii de susţinători ai regimului militar din Niger s-au adunat în apropierea unei baze franceze

Mii de susţinători ai regimului militar rezultat din lovitura de stat în Niger s-au adunat vineri într-o atmosferă de calm în apropierea bazei militare franceze de la Niamey , scandând sloganuri ostile Franţei, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului, potrivit Agerpres.

Protest în Niger, aproape de o bază militară franceză FOTO Profimedia

Manifestaţia are loc a doua zi după un summit al Comunităţii economice a statelor din Africa de Vest (ECOWAS) care a dat undă verde pentru o posibilă intervenţie militară pentru reinstalarea preşedintelui înlăturat la 26 iulie, Mohamed Bazoum.

„Jos Franţa, jos ECOWAS", au scandat participanţii la manifestație.

Participanții au agitat drapele ruseşti şi ale Nigerului şi şi-au strigat susţinerea faţă de militarii care au preluat puterea, în special pentru şeful lor, generalul Abdourahamane Tiani.

„Îi vom face să plece pe francezi! ECOWAS nu este independentă, este o manipulare a Franţei, există o influenţă externă", a declarat Aziz Rabeh Ali, membru al unui sindicat studenţesc care susţine regimul militar.

Potrivit jurnaliştilor de la AFP, manifestaţia continua la sfârşitul după-amiezii şi se derula într-o atmosferă de calm.

Încă de la preluarea puterii, militarii au acuzat Franța că este în spatele deciziei ECOWAS de a activa şi desfăşura în Niger „forţa standby" pentru restabilirea ordinii constituţionale.

Aliată a Nigerului şi susţinătoare a preşedintelui înlăturat, Franţa a desfăşurat în această ţară circa 1.500 de militari angajaţi împreună cu armata nigeriană în lupta împotriva grupurilor jihadiste. Trupele franceze sunt staţionate parţial într-o bază de la Niamey, alături de trupele din Niger.

Preşedintelui Mohamed Bazoum, închis în condiții „inumane"

Potrivit AFP, înaltul comisar ONU pentru refugiaţi Volker Türk s-a alarmat vineri în privinţa condiţiilor de detenţie pe care le-a caracterizat drept „inumane" ale preşedintelui Mohamed Bazoum, avertizând împotriva unor încălcări ale drepturilor omului.

„Sunt în special preocupat de condiţiile în care preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, soţia şi fiul său, sunt deţinuţi în mod arbitrar, care se deteriorează rapid", a afirmat el într-un comunicat.

„Am primit informaţii demne de încredere potrivit cărora condiţiile sale de detenţie ţin de un tratament degradant şi inuman, încălcând legile internaţionale", a adăugat el.

„Deteriorarea condiţiilor de detenţie" ale lui Bazoum

Acesta a subliniat că electricitatea este tăiată, la fel ca accesul la apă potabilă şi medicamente.

„Cei care sunt responsabili de detenţia preşedintelui trebuie să se asigure că drepturile sale şi cele ale altor persoane reţinute împreună cu el sunt respectate", a conchis el.

UE şi-a exprimat la rândul ei „profunda îngrijorare" privind „deteriorarea condiţiilor de detenţie" ale lui Bazoum, reţinut împreună cu soţia şi fiul său.

Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a denunțat că preşedintele Bazoum şi familia sa „ar fi, potrivit ultimelor informaţii, privaţi de hrană. de electricitate şi de îngrijire de mai multe zile (...). Nimic nu permite justificarea unui astfel de tratament".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?