Mike Pompeo cere Chinei să elibereze deţinuţii politici cu ocazia comemorării represiunii din piaţa Tiananmen

Mike Pompeo cere Chinei să elibereze deţinuţii politici cu ocazia comemorării represiunii din piaţa Tiananmen

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut luni Chinei să îi elibereze pe toţi deţinuţii politici închişi fiindcă au luptat pentru drepturilor omului, pentru a marca astfel împlinirea a trei decenii de la protestele şi represiunea din piaţa Tiananmen din Beijing, transmite Reuters.

Într-o declaraţie, şeful diplomaţiei SUA a solicitat din nou autorităţilor chineze să facă cunoscută lista completă a tuturor celor ucişi sau daţi dispăruţi după manifestaţiile pentru democraţie din 1989, conduse de studenţi.

"Un astfel de pas ar începe să demonstreze voinţa Partidului Comunist de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale", a afirmat Pompeo. "Cerem Chiei să îi elibereze pe cei închişi pentru că au încercat să îşi exercite aceste drepturi şi libertăţi; să înceteze folosirea detenţiei arbitrare şi să anuleze politicile contraproductive care asimilează exprimarea politică şi religioasă cu terorismul", a adăugat el.

În 4 iunie 1989, guvernul de la Beijing a trimis tancurile împotriva protestatarilor; bilanţul morţilor în urma represiunii nu a fost prezentat oficial niciodată. Estimările organizaţiilor pentru drepturile omului şi ale martorilor merg de la câteva sute la câteva mii de victime.

În China, represiunea din piaţa Tiananmen este în continuare, la trei decenii după evenimente, un subiect interzis pe plan intern şi controversat cu multe ţări occidentale. Săptămâna trecută, când purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Morgan Ortagus, s-a referit la "masacrul fără rezerve al unor protestatari paşnici", ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, a susţinut că reprimarea protestelor a fost o decizie "corectă", aşa cum dovedeşte "stabilitatea" ulterioară a Chinei.

Secretarul de stat american a arătat că situaţia drepturilor omului în China nu s-a ameliorat, în ciuda ascensiunii ţării pe scena internaţională. El a condamnat şi tratamentul aplicat de autorităţi celor circa 1,5 milioane de uiguri şi altor minorităţi musulmane din provincia Xinjiang. "Statul chinez cu partid unic nu tolerează nicio dizidenţă şi încalcă drepturile omului ori de câte ori are interesul", a acuzat el. "Astăzi, cetăţenii chinezi au fost supuşi unui nou val de abuzuri, în special în Xinjiang, unde conducerea Partidului Comunist încearcă metodic să sugrume cultura uigură şi să eradicheze credinţa islamică", a mai declarat Pompeo. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…