Mike Pompeo, în vizită în Israel; ambasadorul SUA - absent, după ce a acuzat "simptome respiratorii uşoare"

Mike Pompeo, în vizită în Israel; ambasadorul SUA - absent, după ce a acuzat "simptome respiratorii uşoare"

Ambasadorul SUA în Israel nu a fost prezent miercuri la sosirea secretarului de stat american Mike Pompeo în această ţară din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care el se simţea rău şi a fost sfătuit să stea departe, a informat Departamentul de Stat american, potrivit Reuters.

Avionul în care se afla Mike Pompeo a aterizat pe aeroportul Ben Gurion, pentru o vizită de o zi a secretarului de stat american, în timpul căreia el are programate întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu partenerul său de coaliţie desemnat Benny Gantz.

Ambasadorul american David Friedman a fost testat negativ pentru noul tip de coronavirus, a precizat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Friedman a manifestat "simptome respiratorii uşoare" şi de atunci i s-a cerut de către personalul medical să evite să stea în preajma lui Pompeo, informează mass-media care citează un comunicat al Ambasadei SUA în Israel.

Temele ce vor fi abordate în timpul discuţiilor din Israel vor fi pandemia de coronavirus şi tensiunile regionale cu Iranul, a precizat Pompeo pe Twitter la sosirea sa în Tel Aviv.

Într-o scurtă conferinţă de presă susţinută împreună cu Netanyahu după sosirea sa în Israel, Mike Pompeo a acuzat Iranul că, în pofida crizei noului tip de coronavirus, continuă să "susţină teroarea".

"Chiar şi în timpul acestei pandemii, iranienii folosesc resursele regimului ayatollahilor pentru a susţine teroarea în lume, iar aceasta chiar şi atunci când poporul iranian suferă enorm, ceea ce spune multe despre sufletul celor ce conduc această ţară", a declarat Pompeo.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au escaladat după ce Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear cu Iranul şi a reinstituit unilateral o parte din sancţiuni împotriva acestei ţări, paralizându-i economia.

În virtutea acordului, Iranul acceptase să-şi suspende activităţile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări treptate a sancţiunilor. Iranul, care neagă că programul său nuclear vizează fabricarea bombei atomice, şi-a anulat gradual angajamentele în cadrul acestui acord după retragerea SUA din pact, susţinând că acţiunile Washingtonului justifică o astfel de evoluţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia