Miliardarul Ross Perot, candidat în două rânduri la Casa Albă, a murit la vârsta de 89 de ani

Miliardarul Ross Perot, candidat în două rânduri la Casa Albă, a murit la vârsta de 89 de ani

Miliardarul american Ross Perot, candidat la Casa Albă în două rânduri, a decedat la vârsta de 89 de ani, scrie presa americană, relatează AFP, citată de  News.ro .

Acest bărbat, care s-a realizat prin forţe proprii şi a făcut avere în domeniul informaticii, a busculat campania prezidenţială americană în 1992 şi l-a costat alegerea pe George Bush.

”În afaceri, la fel ca în viaţă, Ross era un om de acţiune integru”, afirmă apropiaţii săi, precizând că texanul a decedat marţi, acasă, la Dallas, înconjurat de familie.

Ross Perot suferea de o leucemie, diagnosticată în februarie, potrivit ziarului Dallas Morning News.

Căsătorit, Ross Perot era tatăl a cinci copii.

Candidat la preşedinţia americană în 1992, el a reuşit să obţină 18,9% din voturi, conducând la înfrângerea republicanului George Bush de către democratul Bill Clinton.

El a obţinut doar 8% din voturile exprimate în 1996, când a candidat din partea formaţiunii pe care a fondat-o, Partidul Reformei.

Ross Perot şi-a construit averea, estimată recent la patru miliarde de dolari de revista Forbes, în domeniul informaticii. Era o persoană bonomă în public, însă omul de afaceri a dat dovadă de hotărâre toată viaţa sa.

”UN BĂIEŢEL DIN TEXAS CARE A TRĂIT VISUL AMERICAN”

Născut în Texas, în timpul Marii Crize Economice, la 27 iunie 1930, acest bărbat care s-a realizat prin mijloace proprii s-a prezentat, atunci când şi-a anunţat a doua oară candidatura, în 1996, drept ”un băieţţel din texas care a trăit visul american”.

După studiile de la Academia Navală, el s-a lansat în vânzarea de computere la IBM.

În 1962 el şi-a înfiinţat propria întreprindere, Electronic Data Systems (EDS), pe care a condus-o cu o mână de fier, pe care a vândut-o cu 2,5 miliarde de dolari General Motors în 1984.

El a înfiinţat după aceea altă societate în domeniul informatic, Perot Systems, pe care a vândut-o în 2009 Dell cu 3,9 miliarde de dolari.

Candidatura sa în 1992 a provocat o premieră în istoria alegerilor prezidenţiale americane. Trei candidaţi din tabere opuse au împărtăşit platoul unei dezbateri.

Independentul Ross Perot a ridicat atunci miza, tranţând prin tonul său direct faţă de stilul mai pompos al lui Bush.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa