Militarii americani din zonele de operaţiuni rămân fără unele aplicaţii pentru smartphone

Militarii americani din zonele de operaţiuni rămân fără unele aplicaţii pentru smartphone

Departamentul apărării Statelor Unite a anunţat luni interdicţia pentru personalul din zonele de operaţiuni de a folosi orice funcţii de geolocaţie pe diferite dispozitive - smartphone, monitoare de activtăţi fizice şi altele - deoarece acestea pot dezvălui poziţia trupelor americane, informează Reuters. Ordinul intră în vigoare imediat.

Pericolul utilizării unei aplicaţii de tip 'fitness tracker' pentru smartphone, care monitorizează activităţile fizice, a fost observat în ianuarie, când un cercetător australian publicat o analiză a datelor furnizate de aplicaţia Strava. Acestea au permis localizarea forţelor americane din Siria şi Irak, unde puţini localnici folosesc astfel de aplicaţii. Conform unor informaţii din presă preluate de Reuters, s-au putut observa astfel clar pe graficele de tip hartă termică deplasările militarilor americani care se antrenau şi orele antrenamentelor.

Pentagonul a trimis vineri militarilor un memoriu care interzice "dispozitivele, aplicaţiile şi serviciile" cu funcţii de geolocaţie atât pe aparatele furnizate de guvern, cât şi pe cele personale. "Aceste posibilităţi de geolocaţie pot expune informaţii, locuri, activităţi uzuale şi numere ale personalului Departamentului şi pot crea consecinţe de securitate fără intenţie şi riscuri sporite pentru forţele şi misiunile comune", se arată în documentul a cărui existenţă a fost dezvăluită luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria