Mineriada borfașilor. Pe cine a chemat Dragnea să curețe Piața. Cum s-a derulat scenariul

Mineriada borfașilor. Pe cine a chemat Dragnea să curețe Piața. Cum s-a derulat scenariul

Toate indiciile, informațiile și derularea evenimentelor de vineri seară indică o acțiune îndelung premeditată, menită să compromită, prin montarea unor scene de violență, protestul diasporei, care prin amploare și mesaj s-a dovedit una dintre cele mai puternice mișcări contestatare de după decembrie 89. Numeroși martori oculari și nenumărate filmări cu telefonul sau surprinse de televiziuni arată cum jandarmii au intervenit în forță și fără discernământ nu doar împotriva instigatorilor și grupurilor violente, ci și împotriva protestatarilor pașnici în ciuda faptului că aceștia nu reprezentau nici un pericol pentru vreo instituție publică în acel moment, dezvăluie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Pe de altă parte, informațiile obținute de  G4Media.ro indică faptul că instigatorii, galerii de fotbal sau interlopi, au fost mobilizați de către PSD și unii primari de sector. Acești provocatori au acționat în mod coordonat, având sarcina de a oferi jandarmilor pretextul pentru o intervenție în forță.

Intervenția a fost însă văditi disproporționată, deoarece jandarmii nu s-au limitat la extragerea, izolarea sau ridicarea grupurilor violente din Piață, ci s-au folosit de provocări pentru a interveni în forță împotriva tuturor protestatarilor pașnici. Au făcut exces de gaze lacrimogene, au utilizat tunurile cu apă și în general s-au comportat extrem de violent împotriva unor oameni pașnici, femei și copii. Repet, toți aceștia nu reprezentau nici un pericol.

Presa a documentat zeci de cazuri de protestatari pașnici agresați violent de jandarmi, iar printre victime au căzut inclusiv juraliști români și străini. Există cazuri concrete de copii bătuti de jandarmi, ceea ce denotă că forțele de ordine n-au ținut cont de realitatea din teren, ci au acționat după un plan prestabilit și bine gândit cu mult înainte de ziua de vineri.

Autorii planului s-au trădat singuri cu câteva zile înainte de proteste. Liderul PSD, Liviu Dragnea a insistat în mod suspect asupra caracterului violent al protestului de vineri, în aceeși zi jandarmeria a anunțat în mod neuzual că este gata să intervină în forță dacă va fi cazul, iar televiziunile de casă au pregătit terenul mediatic toată săptămâna prezentnd un autointitulat organizator al protestului diasporei care profețea foc și sânge la mitingul de vineri.

Tot acest comportament a fost total neobișnuit. Au mai fost zeci de proteste din ianuarie 2017, unele la fel de mari, dar niciodată puterea n-a dramatizat în avans evenimentele așa cum a făcut-o de această dată. Dimpotrivă, Jandarmeria a acționat de fiecare dată când au avut loc încercări similare de compromitere a protestelor prin infiltrarea lor cu galerii sau interlopi, izolând eficient și discret grupările violente. De ce n-au procedat și acum la fel?

Întrebarea este retorică, desigur, pentru că orice om de bună credință a înțeles exact sensul violențelor de la protestul diasporei. Tot aparatul de propagandă s-a pus în mișcare, cu complicitatea jandarmeriei, pentru a decuraja cu orice preț participarea la miting. Dragnea și PSD s-au temut de protest așa cum Ion Iliescu se săturase, la începutul anilor 90, de manifestația continuă din Piața Universității, pe care s-a decis într-o bună zi să o evacueze în forță, cu minerii chemați să scape de ”huligani”.

La fel ca Ion Iliescu în urmă cu 28 de ani, Liviu Dragea a apelat la diversiuni și la forța brută pentru a se menține la putere zdorbindu-și contestatarii din Piață cu bastoanele. Singura diferență notabilă ar fi că liderul PSD nu a chemat minerii din Valea Jiului, ci a apelat la caftangiii galeriilor de fotbal și la figuri din lumea interlopă pentru a genera haos și cât mai multe scene de violență care să justifice intervenția jandarmilor, pregătită de la bun început pentru acest scenariu prestabilit.

Ar mai fi o diferență notabilă în comparație cu Iliescu cel ”sărac și cinstit”. Dragea este obscen de corupt, acuzat că s-a îmbogățit din jefuirea banului public, pentru un cineva care se pretinde de stânga și care reclamă puterea absolută în stat. Iliescu era un aparatcik disperat să păstreze puterea uzurpată de la Ceaușescu în timp ce Dragnea acționează ca un borfaș care refuză să intre la pușcărie. Să nu vă mire dacă liderul PSD își va acuza tocmai adversarii politici că au organizat violențele de vineri. Exact așa a procedat și Ion Iliescu în 90, cu partidele istorice, demonizându-le așa cum procedează Dragnea azi.

Din acest motiv, ce am văzut vineri seara arată ca o veritabilă mineriadă a borfașilor. Evenimentele vor avea, din păcate, un impact similar cu cele din zorii democrației românești. Mulți au plecat din țară după bâtele lui Ion Iliescu. Românii din diaspora s-au întors în țară ca să încaseze bastoanele lui Liviu Dragnea și vor pleca din nou convinși, poate, că au făcut o alegere bună părăsind România.

Mai este o diferență mare față de anii 90, când regimul Iliescu putea manipula în neștire populația prin presa de stat, singura sursa de informare pe atunci. Azi avem sute de dovezi ale abuzurilor jandarmeriei pe rețelele de socializare, înregistrate de presa independentă sau de oameni simpli. Putem să refacem rapid evenimentele, să identificăm vinovați și să cerem tragerea lor la răspundere. Adevărul nu mai poate fi îngropat aât de ușor.

Din toate aceste motive, nu trebuie să lăsăm lucrurile așa. Generația noastră nu mai trebuie să plece din calea bâtelo. Avem obligația față de copiii noștri să nu lăsă țara să se întoarcă în negura anilor 90 și să oprim căderea de pe harta lumii civilizate,c hiar dacă scenele de vineri seara, cu gaze lacrimogene, protestatari bătuți sălbatic, focurile din stradă și pietrele aruncate în forțele de ordine ne amitesc de vremuri demult apuse.

Suntem totuși în alt context istoric, România face parte din UE și din NATO, am exersat democrația câteva decenii, avem instituții mai solide decât în anii 90 și o conștiință colectivă infinit mai puternică. Cei care trebuie să plece de data asta sunt ei, borfașii, nu noi. Diaspora nu trebuie să se întoarcă în exilul ei înfrântă din nou de o gașcă de interlopi, ci trebuie să ne dovedim cumva că istoria nu se repetă întocmai. Putem învinge ”democrația bâtei” prin forța protestului pașnic dar masiv, prin punerea în mișcare a tuturor mecanismelor legale pentru a-i trage la răspundere pe cei care au pus în scenă mineriada borfașilor. Și prin mult curaj.

Nici un pas înapoi!


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...