Ministerul Finanţelor derulează a cincea ofertă de titluri de stat la Bursă

Ministerul Finanţelor derulează a cincea ofertă de titluri de stat la Bursă

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a cincea ofertă de vânzare începând din iulie 2020, a anunţat vineri BVB.

Prin intermediul precedentelor patru oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste 7 miliarde lei (mai mult de 1,4 miliarde euro).

"Ministerul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei prin intermediul Programului FIDELIS. Investitorii trebuie să ştie că acest instrument de economisire oferă dobânzi avantajoase şi este un mijloc de economisire atractiv atât în lei, cât şi în euro, pentru care nu se percep comisioane în procesul de subscriere, iar câştigurile de capital şi veniturile din dobânzi sunt neimpozabile. Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat în cadrul acestui program, Ministerul Finanţelor îşi reconfirmă angajamentul de a oferi persoanelor fizice opţiuni atractive de economisire, concomitent cu diversificarea surselor de finanţare a statului", a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor.

În perioada 13 septembrie - 1 octombrie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Ne bucurăm că Ministerul Finanţelor continuă programul de emisiuni de titluri de stat FIDELIS, păstrând cadenţa trimestrială a acestor oferte, ceea ce a devenit deja o tradiţie. Privind la tot ceea ce s-a întâmplat pe piaţa de capital de la începutul pandemiei, la numeroasele runde de finanţare derulate atât de stat, cât şi de companii antreprenoriale, care cumulează peste 2,3 miliarde euro, putem spune cu convingere că bursa a dovedit din nou că este capabilă să susţină dezvoltarea economiei şi să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile", a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară, anunţă Ministerul Finanţelor. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

"Având în vedere succesul precedentelor patru oferte, derulate în condiţii de piaţă diferite, izbucnirea pandemiei, aplatizarea primelor valuri, apariţia altor valuri, derularea concomitentă de IPO-uri pentru acţiuni şi titluri de stat, reiese că Ministerul Finanţelor şi sindicatul de intermediere au găsit formula cea mai potrivită pentru ca această tradiţie a emisiunilor de titluri de stat FIDELIS să continue şi să ofere investitorilor o gamă cât mai diversificată de instrumente pentru plasamentele lor şi, totodată, să atragă noi investitori în piaţă. Această gamă de instrumente se va extinde şi mai mult, odată ce contrapartea centrală va fi operaţională, moment care estimăm că va fi în a doua jumătate a anului viitor", a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de la Bucureşti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (1 octombrie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacţionare este 7 octombrie 2021. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...