Ministerul Finanțelor: Suma datorată în cazul Micula a fost achitată; România este obligată de Comisia Europeană să recupereze banii

Ministerul Finanțelor: Suma datorată în cazul Micula a fost achitată; România este obligată de Comisia Europeană să recupereze banii

România a plătit, deja, despăgubirile datorate fraților Micula, stabilite în 2013 de Tribunalului arbitral de la Washington, însă trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, pentru că altfel riscă declanșarea procedurii de infringement, plata fiind considerată ajutor de stat, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, luni, AGERPRES.

'Ministerul Finanțelor Publice a luat act de hotărârea Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în dosarul Micula (de respingere a cererii de anulare a hotărârii inițiale depusă de România-n.r.). Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanțelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunțarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege", se menționează în comunicatul MFP.

În comunicat se menționează că, potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, nu și cheltuielile de reprezentare juridică a părților și alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanșarea procedurii de infringement. Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenția Națională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan și Viorel Micula și de la alte 8 societăți identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene', se mai arată în comunicatul citat.

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanților, în valoare de 376.433.229 lei plus dobânda, echivalent a aproximativ 84,50 milioane de euro plus dobânda.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, Romania datora reclamanților suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 de milioane de euro.

În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunțate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluționarea acesteia s-a pronunțat în aceasta lună, în sensul respingerii anulării.

Cu toate acestea, România a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunțarea la cererea de anulare, înca din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligațiilor fiscale ale societății EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în Romania de un executor judecătoresc și plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanți până la finalizarea investigației în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene și pronunțarea unei decizii).

'Cele cinci persoane fizice și juridice refuză, însă, să recunoască faptul ca hotărârea arbitrală a fost executată integral și au inițiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne și internaționale având ca prim scop recunoașterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicții, și, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deținute de România în acele jurisdicții', subliniază MFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență