Ministerul Justiţiei propune majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul limitării temporare a unor drepturi

Ministerul Justiţiei propune majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul limitării temporare a unor drepturi

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin ce prevede majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul limitării temporare a unor drepturi ca urmare a declarării stării de urgenţă prin Decretul 195/2020.

"Prin Decretul menţionat au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale - dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică", se arată în referatul de aprobare.

Potrivit dispoziţiilor cuprinse în anexa la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, s-au suspendat exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, precum şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar.

"În acest context, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmăreşte menţinerea şi promovarea unui mediu sigur, care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, favorabil executării pedepselor privative de libertate, prin promovarea unor măsuri alternative, de sprijin a persoanelor private de libertate, în vederea asigurării securităţii locurilor de deţinere şi prevenirii eventualelor evenimente negative în sistemul administraţiei penitenciare", se menţionează în referat.

Prin suplimentarea dreptului la hrană al persoanelor private de libertate cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an se urmăreşte compensarea situaţiei generate de suspendarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, astfel încât "în rândul persoanele private de libertate să se menţină o stare de spirit corespunzătoare în perioada acestor sărbători".

Valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/persoană exclusiv TVA, ar permite suplimentarea produselor alimentare specifice ale persoanelor private de libertate.

"La stabilirea valorii financiare propuse a fost avut în vedere nivelul preţurile existente pe piaţă la momentul actual, luându-se în calcul suplimentarea cu 200 gr. de cozonac (estimat la 4 lei, cu TVA inclus), o sticlă de 500 ml. de băutură răcoritoare (estimat la 3 lei, cu TVA inclus) şi 80 gr. de carne porc semigrasă (estimat la 2 lei, cu TVA inclus)", se mai arată în referatul de aprobare.

Ministerul Justiţiei propune, totodată, modificarea ordinului care reglementează acordarea drepturilor de hrană persoanelor private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, astfel încât suplimentul pentru zile festive să fie acordat în prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, nu cum se acorda până acum, doar în prima zi de Paşte. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria