Ministerul Justiției: Trei cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță; termene - 6 și 8 iunie

Ministerul Justiției: Trei cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță; termene - 6 și 8 iunie

Trei cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță au fost adresate Ministerului Justiției din Serbia, două dintre acestea fiind formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar o alta de Tribunalul Prahova, fostul deputat urmând a fi audiat pe 6 și 8 iunie.

Potrivit unui comunicat postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Justiției (MJ), referitor la cererile de asistență judiciară internațională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferință, acestea au fost întocmite de Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Prahova care au solicitat audierea prin videoconferință.

"Situația cererilor de audiere prin videoconferință adresate Ministerului Justiției din Serbia este următoarea: cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 3.05.2017 (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistență având ca obiect audierea prin videoconferință transmisă la data de 18.05.2017 la Ministerul Justiției din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 25.05.2017 (cererea este în curs de executare). Cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 6.06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia la data de 16.05.2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanțelor competente. Această cerere este în curs de executare", se arată în comunicat.

Conform documentului, o altă cerere a fost formulată de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie. Aceasta a fost primită, miercuri, la MJ, urmând să fie înaintată Ministerului Justiției din Serbia.

Fostul deputat român Sebastian Ghiță a fost eliberat, vineri, din arestul Poliției de la Belgrad în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro, stabilită de magistrații sârbi care au luat în discuție solicitarea avocaților apărării.

Surse judiciare din Belgrad au declarat pentru AGERPRES că eliberarea lui Sebastian Ghiță a fost condiționată de obligativitatea de a nu părăsi capitala Republicii Serbia și de a se prezenta la poliție la datele de 1 și 15 ale fiecărei luni până la soluționarea dosarului ce i-a fost deschis în instanță pentru utilizarea unei identități false.

În audierea desfășurată în 19 mai, Sebastian Ghiță le-a declarat judecătorilor sârbi că nu este de acord cu cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România întrucât "este persecutat politic".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante