Ministerul Sănătăţii: Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conţine o serie de inexactităţi şi neadevăruri

Ministerul Sănătăţii: Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conţine o serie de inexactităţi şi neadevăruri

Ministerul Sănătăţii a precizat miercuri că nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unităţile sanitare fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale şi a arătat că, din primele verificări, comunicarea Colegiului conţine ''o serie de inexactităţi şi neadevăruri''.

"Astfel, conform legislaţiei în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală, Art. 7 - Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele: primul nivel - Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.). Al doilea nivel - Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant. Al treilea nivel - Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător", se arată într-un comunicat de presă al MS.

Totodată, Ministerul Sănătăţii afirmă că a verificat situaţia persoanelor prezentate şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora, majoritatea persoanelor fiind posesoare de permise CNCAN cu diferite nivele de exercitare.

Mai mult, subliniază Ministerul Sănătăţii, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unităţile sanitare, aşa cum "fals" s-a prezentat (ex. - concediu de maternitate, contracte pe perioade determinate).

"Unul dintre inginerii menţionaţi, care lucrează într-unul din spitalele bucureştene, nu este angajat pe post de fizician medical şi nu lucrează cu pacienţii, aşa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică şi asigură raportările în relaţia cu CNCAN", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit comunicatului de presă, în data de 18 decembrie 2018 Ministerul Sănătăţii a primit din partea vicepreşedintelui CFMR Marin Bodale o solicitare prin care cere informaţii despre modul de desfăşurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcţii contractuale într-un departament din Ministerul Sănătăţii.

De altfel, Ministerul Sănătăţii afirmă că i-a solicitat vicepreşedintelui CFMR să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declaraţiilor domniei sale, dar "până la această ora nu s-a primit nimic".

În ceea ce priveşte cazurile de falşi fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de informaţii transmise în spaţiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum şi pacienţilor care se află în prezent sub tratament medical.

Vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România (CFMR), Marin Bodale, a declarat miercuri că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară, fără a avea studiile necesare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie