Ministerul Sănătății va sesiza DNA după controlul de la Spitalul Județean Târgu Mureș

Ministerul Sănătății va sesiza DNA după controlul de la Spitalul Județean Târgu Mureș

Ministerul Sănătății va sesiza Direcția Națională Anticorupție după controlul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, informează MS într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Corpul de control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mureș și a constatat mai multe nereguli.

"Achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă, în cadrul căreia a fost restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina. Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate. Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali", precizează MS, cu referire la neregulile constatate.

Potrivit Ministerului Sănătății, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar nu s-au solicitat cerințele specifice.

Derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare din fonduri europene (Programul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului.

"O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips, în timp ce personalul folosea în continuare un instrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia. În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație", mai atrage atenția MS.

Sursa citată arată că echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa, subliniază MS, este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie, iar cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie.

"Având în vedere constatările Corpului de control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală", se mai arată în comunicat.

AGERPRES/ (AS — autor: Mirela Bărbulescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

3 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei

4 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

5 Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore