Ministerul Sănătății va sesiza organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, în urma controlului de la ANT

Ministerul Sănătății va sesiza organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, în urma controlului de la ANT

Ministerul Sănătății va sesiza toate organele abilitate în legătură cu posibile fapte de natură penală, în urma verificării efectuate de Corpul de control la Agenția Națională de Transplant, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Vlad Voiculescu.

 "În urma acestui control vor fi sesizate toate organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, fals și uz de fals și în legătură cu modul de acreditare a unităților sanitare pentru desfășurarea activităților în domeniul transplantului. Cerem o evaluare de către ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acreditare și întreprinderea măsurilor necesare pentru retragerea acreditării unităților sanitare care nu îndeplinesc condițiile conform Ordinului ministrului Sănătății 860 din 2013", a afirmat Voiculescu.

Potrivit acestuia, vor fi elaborate în regim de urgență actele normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului și pentru transpunerea directivelor europene.

"Solicităm modificarea Consiliului Științific al ANT, având în vedere faptul că acesta este nefuncțional. Se vor face în regim de urgență diligențele necesare pentru aprobarea, prin ordin de ministru, a modului de alocare la nivel național a grefoanelor de organe, țesuturi și celule", a spus ministrul.

Totodată, Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru centre în care se făcea prelevare de organe și în toate s-au găsit nereguli, a precizat Vlad Voiculescu.

"În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. Corpul de control a constatat că Agenția Națională de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent", a explicat reprezentantul MS.

Voiculescu a menționat că raportul Corpului de control arată că la Agenția Națională de Transplant nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie de transplant și că nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte.

"A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că ANT gestionează registrele naționale prin care să asigure monitorizarea continuă a activității de transplant, a activităților centrelor de prelevare și a centrelor de transplant. În lipsa acestor registre, fiecare spital întocmește listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel național", a mai arătat Voiculescu.

Potrivit acestuia, la ANT au fost găsite probleme privind derularea unui proiect european privind transplantul de organe.

"Am decis să trimitem raportul către Agenția Națională de Integritate pentru verificarea existenței unui posibil conflict de interese și a unei posibile stări de incompatibilitate. (...) Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii publici. Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că ANT și-a pierdut o parte din atribuții privind această activitate, atribuții care au fost trecute către Serviciul de Ambulanță București — Ilfov. (...) Mai mult decât atât, SABIF ar fi trebuit să fie acreditat pentru a putea desfășura activități în domeniul transplantului", a spus ministrul.

El a precizat că funcția de coordonator de transplant național pe care o ocupă Victor Zota nu este definită în legislația actuală.

Vlad Voiculescu a făcut din nou referire la Spitalul 'Sfânta Maria'.

"La Spitalul 'Sfânta Maria', unde știm cu toții că a fost realizat transplantul de ficat, nu s-a mai realizat niciun transplant hepatic de câteva luni bune, din informațiile noastre, din luna mai. Am solicitat acceptul Primăriei București de a permite Corpului de control să verifice funcționarea Spitalului 'Sfânta Maria', în speță modul în care s-au făcut achizițiile. Dacă doamna nu are nimic de ascuns, îi invit să facă un act de transparență. În câteva săptămâni toate spitale vor obligate să îl facă — și anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul 'Sfânta Maria' cu firmele care au furnizat echipamente în cursul anului 2015 în special", a mai declarat reprezentantul MS.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…