Ministrul Agriculturii spune că toate cererile eligibile vor fi finanţate pe măsura privind primele de asigurare

Ministrul Agriculturii spune că toate cererile eligibile vor fi finanţate pe măsura privind primele de asigurare

Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru măsura privind primele de asigurare a culturilor va fi lansată în prima jumătate a lunii mai, estimativ 11 mai, şi va avea o alocare disponibilă de circa 40 de milioane de euro, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un briefing de presă.

El a precizat că în cadrul acestei măsuri nu se aplică selecţia proiectelor, urmând ca toate cererile eligibile să fie finanţate.

"Ne-am gândit să încurajăm fermierii şi agricultorii care doresc să-şi asigure producţiile, pentru că, deşi începând de anul trecut a existat o formă de sprijin, submăsura 17.1 "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor", prin care agriculturii erau încurajaţi să facă aceste asigurări ministerul plătindu-le până la 70% din preţul poliţei de asigurare, am constatat că s-au semnat doar 998 de contracte, deşi au fost 1.077 de cereri de finanţare şi s-au cheltuit 1,75 milioane de euro. Noi am simplificat mult procedurile şi am adus modificări importante împreună cu colegii de la AFIR, dar şi la sugestia asociaţiilor de fermieri şi anume acordarea unei intensităţi unice a sprijinului pentru toţi fermierii, adică 70% sprijin maxim. Până acum fermierii mici primeau 70%, iar cei mari 55%", a precizat Oros.

De asemenea, şeful MADR a precizat că a fost revizuit procesul de organizare a sesiunilor, eliminând cele două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă, fiind deschisă doar o sesiune anuală pentru toate tipurile de cultură sau specie.

Oros a mai spus că a fost simplificat şi ghidul solicitantului, astfel că beneficiarii trebuie să întocmească dosarul doar cu patru documente, faţă de şapte anterior.

"Simplificăm mult ghidul solicitantului şi am renunţat la trei piese din cele şapte care erau la dosar, rămânând doar contractul de asigurare cu anexe, documentul sau documentele care atestă plata a cel puţin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare, actul de identitate şi documentul privind codul IBAN. De asemenea, am eliminat obligativitatea beneficiarilor de a prezenta documente ştampilate, am eliminat obligativitatea de a prezenta extrasul din registrul agricol, dar am eliminat şi obligativitatea de a completa suprafeţele asigurate pentru fiecare parcelă şi am clarificat posibilitatea de a prezenta documente aferente plăţilor prin POS. Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru această măsură va fi lansată în prima jumătate a lunii mai, estimativ 11 mai, şi va avea o alocare disponibilă de circa 40 de milioane de euro. În cadrul acestei măsuri nu se aplică selecţia proiectelor, astfel încât toate cererile eligibile vor fi finanţate", a menţionat Adrian Oros.

Şeful MADR a adăugat că în şedinţa de Guvern de joi se va aproba o hotărâre care vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?