Ministrul Apărării anunţă creşteri de indemnizaţii în Armată. Peste 5.000 de candidaţi s-au înscris ca voluntari

Ministrul Apărării anunţă creşteri de indemnizaţii în Armată. Peste 5.000 de candidaţi s-au înscris ca voluntari

„Avem un proiect de ordonanţă care este în lucru, noi am calculat, am făcut toate planurile, este clar că situaţia militarilor activi, a sergenţilor, a gradaţilor şi soldaţilor profesionişti în acest moment există unele inegalităţi şi există venituri foarte mici. Sunt probleme legate de compensarea pentru deplasare – cred că diurnă îi spunem noi, în civilie – este în acest moment la 20 de lei, asta ar trebui să crească. Ne-am propus să o creştem la 40 de lei. Trebuie să dăm compensaţiile de chirie, oamenii trebuie să se mute dintr-o localitate în alta, mobilitatea militară înseamnă o continuă pendulare între garnizoane. Compensaţiile de chirie sunt rămase în urmă, nu mai sunt cele la care a ajuns piaţa, 300 de lei, pentru o chirie de exemplu, este foarte puţin. Vom ajunge ca aceste indemnizaţii să le acordăm cu piaţa imobiliară dintr-o localitate, mai ales la gradele de jos, tinerii. (...) Sunt şi alte lucruri de care avem nevoie: creşterea soldei de grad care a rămas de prin 2009, sunt şi alte lucruri”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale vineri, la Breaza, întrebat cu cât vor creşte salariile soldaţilor profesionişti.

Acesta a subliniat că pentru acest an MApN nu va solicita buget suplimentar pentru asigurarea acestor majorări.

„Deocamdată discutăm, lucrăm la acest proiect, am calculat şi impactul, nu vom cere bani în plus de la bugetul României în acest moment. Din economii, din modul în care redistribuim şi ne vom gospodări banii vom putea să alocăm în acest an întreaga sumă ca să putem să fim şi noi atractivi. Dacă nu, avem foarte multe plecări din armată şi este păcat pentru că pleacă oameni foarte bine specializaţi, oameni pregătiţi”, adaugă Dîncu.

Întrebat dacă poate exemplifica, spunând la ce cuantum ar putea ajunge solda, ministrul a spus că aceste date vor fi făcute publice, menţionând că, la acest moment, soldaţii şi gradaţii profesionişti au un „venit mediu lunar de 2300 şi ceva”.

„Cifra spune de la sine pentru cineva care trebuie să plece în deplasări, să se mute cu familia, are foarte multe restricţii, nu poate să facă business, nu poate să facă altceva”, a spus Dîncu, în acest context.

El precizează că speră să aibă sprijinul Guvernului, anunţând că are sprijinul PSD în privinţa implementării acestor proiecte care vizează majorarea veniturilor militarilor profesionişti.

Vasile Dîncu: peste 5.000 de candidaţi s-au înscris, în primele 3 săptămâni, pentru 1500 de locuri de voluntari în Armată

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunţă că peste 5000 de persoane interesate de serviciul militar voluntar au aplicat pentru cele aproximativ 1500 locuri în doar câteva săptămâni, iar înscrierile continuă. Dîncu arată că a discutat cu civili care i-au transmis părerile lor despre schimbările necesare în sistem, subliniind că se iau măsuri care să ţină cont de obiecţiile formulate.

„Avem în circuit legea aceea nouă pentru modificările legate de serviciul militar voluntar, sigur care poate avea continuitate în ceea ce înseamnă voluntariat în general în Armata Română. Am schimbat unele lucruri faţă de ceea ce era iniţial, astfel încât am văzut că noi suntem deja într-o situaţie foarte bună. Mi se pare că în primele trei săptămâni de la lansarea unei noi selecţii pentru voluntari, pe 1500 de locuri, dacă nu mă înşel, avem anul acesta, am avut deja, în primele săptămâni, peste 5000 de candidaţi şi continuă înscrierile. Înseamnă că există o atractivitate pentru asta”, a afirmat Vasile Dîncu vineri, la Breaza, în judeţul Prahova, unde a participat la o ceremonie organizată la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir”.

Ministrul Apărării a precizat că în urma discuţiilor purtate cu oameni din afara sistemului militar se vor face modificări în ceea ce priveşte voluntariatul în armată.

„Mai trebuie însă să facem câteva lucruri, acestea ţin de a face o compatibilitate între cerere şi ofertă. Am discutat cu oameni care au ajuns în sistemul nostru de voluntariat, care au vizitat unităţi şi care au o gândire şi o viziune obiectivă, civili care mi-au spus multe lucruri din ceea ce ne lipseşte, inclusiv drepturile pe care trebuie să le acorzi, inclusiv tipul de beneficii pe care trebuie să le acorzi unui om care se pune în serviciul naţiunii. (...) Sunt câteva lucruri care ţin de indemnizaţii, ţin de regimul pe care-l au, de termenele la care trebuie să se prezinte la unitatea, posibilitatea de a lucra în străinătate şi de a veni de acolo în cazul în care este mobilizat. Toate acestea le-am rezolvat”, a precizat Vasile Dîncu.

El a precizat că va comunica săptămâna viitoare detalii pe acest subiect.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...