Ministrul Bogdan Gheorghiu: Reorganizăm MCIN; se va numi doar Ministerul Culturii

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va fi reorganizat şi se va numi Ministerul Culturii, a anunţat miercuri ministrul Bogdan Gheorghiu.

"Se va numi Ministerul Culturii, după Hotărârea de Guvern de astăzi. Cel mai probabil astăzi va fi. Nu se va mai numi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, va fi doar Ministerul Culturii", a spus Gheorghiu.

El a precizat că Departamentul Culte va funcţiona, în continuare, în subordinea premierului, la Secretariatul General al Guvernului.

"Nu intenţionăm să schimbăm acest lucru, pentru că eu cred că e o comunicare mai eficientă şi sunt atâtea probleme la Ministerul Culturii de rezolvat, încât nouă asta ne dă posibilitatea să ne aplecăm mai mult asupra altor aspecte", a explicat ministrul.

Acesta a mai spus că intenţionează reorganizarea şi reprofesionalizarea Ministerului Culturii.

"S-a spus şi astăzi de o deprofesionalizare a ministerelor. (...) Din păcate, nu numai în acest minister, în general am înţeles că specialiştii au fost înlocuiţi de pile, de nepoţi, de tot felul de oameni fideli partidului-stat şi s-a preferat angajarea lor în detrimentul specialiştilor, pentru a se întări aparatul de partid. Şi acest lucru a dus la deprofesionalizarea ministerelor în general, în special la ministerul unde aceasta se evidenţiază mai mult, pentru că oamenii de cultură sunt mai uşor să îi citeşti că nu sunt de cultură", consideră ministrul Gheorghiu.

Ministrul Culturii a menţionat că va pleda pentru reglementări salariale în instituţiile subordonate ministerului.

"Din păcate, Legea salarizării a dezavantajat foarte multă lume. Noi pledăm şi pentru acordarea statutului de cercetător celor care fac această muncă în muzee, dar nu li se recunoaşte acest statut. Şi sunt mai multe lucruri de reglementat în această Lege a salarizării, unde un artist e mai artist decât altul, doar prin prisma salariului pe care îl primeşte, deşi nu astfel trebuie evaluată munca unui om de cultură", a mai declarat Bogdan Gheorghiu.

El a promis că se va "înconjura de specialişti pe fiecare domeniu". "Oricât de bun ai fi pe un anumit domeniu cultural, nu poţi să acoperi întreaga paletă care ţine de Ministerul Culturii, de aceea secretul ţine de arta de a şti de ce fel de oameni să te înconjori", a mai spus ministrul.

Acesta a participat la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" la finalul sesiunii de deschidere a Conferinţei de conservare-restaurare "Doina Darvaş". AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

4 CULISE / Replica lui Manda care-a făcut-o pe Dăncilă să plângă: „Nu vreți dvs. să vorbiți în engleză?”

5 Primul pas spre fuziune? Un lider PMP, numit secretar general adjunct al guvernului Orban

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake