Ministrul Culturii a acceptat demisia directorului suspendat al Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea

Ministrul Culturii a acceptat demisia directorului suspendat al Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a acceptat, vineri, demisia, începând cu 1 septembrie, a managerului Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, suspendată din funcţie după ce a fost pusă sub control judiciar într-un dosar al DIICOT ce vizează nereguli financiare în urma cărora instituţia ar fi fost prejudiciată cu 5 milioane de lei.

"Astăzi, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a acceptat demisia doamnei Beatrice Rancea începând cu data de 1 septembrie 2021", a transmis Ministerul Culturii.

Pe 3 martie, Ministerul Culturii a suspendat contractul de management încheiat cu Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi, după ce DIICOT a instituit măsura controlului judiciar în cazul acesteia, iar în 4 martie Florin-Daniel Şandru a fost numit manager interimar.

Pe 13 iulie, Beatrice Rancea a fost plasată sub control judiciar pentru încă 60 de zile.

Potrivit procurorilor DIICOT, măsura a fost dispusă ca urmare a extinderii acţiunii penale pentru deturnare de fonduri şi alte fapte de delapidare.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat în Iaşi şi Bucureşti un grup infracţional organizat condus de către Beatrice Rancea, manager al Operei Naţionale Române din Iaşi şi fost director al Operei din Bucureşti. Membrii grupului ar fi obţinut sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi al Operei Naţionale Române Iaşi.

În dosar sunt anchetaţi 10 angajaţi ai Operei din Iaşi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /