Ministrul Dan Stoenescu i-a vizitat în închisoare pe românii deținuți în Malaezia

Ministrul Dan Stoenescu i-a vizitat în închisoare pe românii deținuți în Malaezia

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită de lucru în Malaezia la sfârșitul săptămânii trecute, i-a vizitat în închisoare pe cei patru români deținuți în această țară pentru trafic de droguri. "Ministrul delegat le-a transmis deținuților că statul român urmărește cu atenție situațiile lor și că instituțiile de la București fac eforturi pentru fiecare caz în parte", precizează MAE, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, starea de sănătate a cetățenilor români deținuți în Malaezia este în general bună, având în vedere condițiile climatice dificile din regiune.

Demnitarul român i-a vizitat în închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor pe doi cetățeni români acuzați de trafic de droguri și ale căror procese sunt încă în derulare. Oficialul i-a vizitat și pe cetățeanul român condamnat la moarte, aflat în centrul de detenție Johor, și pe românul condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenție Kajang, din statul Selangor.

Ministrul delegat a avut și o întâlnire cu avocatul malaezian Datuk Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese și demersurile juridice în curs de desfășurare.

"Demnitarul român a apreciat deschiderea și atitudinea constructivă a autorităților malaeziene cu privire la începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistență judiciară, extrădare și transferul persoanelor condamnate", se arată în comunicatul MAE.

În cazul cetățeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al președintelui Klaus Iohannis și al premierului Dacian Cioloș, i-a adus la cunoștință că a transmis autorităților malaeziene scrisorile celor doi înalți demnitari în care fac apel la clemență.

"Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale, precum și în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluție cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această inițiativă, iar demersurile noastre la nivel internațional reprezintă pași necesari în această direcție, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetățeni români", a adăugat demnitarul.

Conform sursei citate, MAE care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestați în Malaezia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor