Ministrul de externe iranian îl ironizează pe Trump după eşecul summitului cu Kim

Ministrul de externe iranian îl ironizează pe Trump după eşecul summitului cu Kim

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif l-a ironizat vineri pe preşedintele Donald Trump pe tema eşecului summitului cu Kim Jong Un privind denuclearizarea Coreei de Nord, jurând că Washingtonul nu va avea parte de un acord nuclear mai bun cu Teheranul decât cel pe care l-a denunţat anul trecut, relatează Reuters.

Un al doilea summit între Trump şi Kim a eşuat joi din cauza discuţiilor pe tema sancţiunilor, iar cele două părţi au oferit relatări contradictorii privind cele întâmplate, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul discuţiilor despre denuclearizare.

"Preşedintele Trump ar fi trebuit să ştie că ceremoniile spectaculoase, oportunităţile de imagini şi schimbările bruşte de politică nu reprezintă o diplomaţie serioasă", a scris Zarif pe Twitter.

"Au fost necesari zece ani de poziţionare, plus doi ani - efectiv mii de ore - de negocieri pentru a stabili fiecare cuvânt din cele 150 de pagini ale JCPOA (acordul nuclear cu Iranul)", a adăugat Zarif.

"Nu veţi avea parte niciodată de un acord mai bun", a spus Zarif, care şi-a preluat din nou portofoliul după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a respins demisia în această săptămână.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Sarah Sanders a precizat pe Twitter că "preşedintele (Barack) Obama a refuzat să se retragă dintr-un acord prost cu Iranul. Preşedintele @realDonaldTrump refuză să facă aceeaşi greşeală cu Iranul, Coreea de Nord sau oricine altcineva".

Se crede în general că Zarif a ieşit întărit din tentativa de a-şi da demisia, datorită sprijinului lui Rouhani, a unui cor de susţinători dintre parlamentarii iranieni moderaţi, a unui comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei şi implicit a liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

După ce Trump a denunţat acordul nuclear cu Iranul şi a impus din nou în mai sancţiuni americane, Mohammad Javad Zarif a fost puternic criticat de oponenţii săi adepţi ai unei linii mai dure, care l-au acuzat că şi-a vândut ţara, notează Reuters.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache