Ministrul Economiei: România începe să devină un jucător important în producţia de semiconductori. Avem materii prime pentru dezvoltarea acestor ecosisteme

Ministrul Economiei: România începe să devină un jucător important în producţia de semiconductori. Avem materii prime pentru dezvoltarea acestor ecosisteme

Acesta a participat la conferinţa „Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„Industria electronicii şi dependenţa UE de materii prime reprezintă idei care preocupă Uniunea Europeană. România a făcut câţiva paşi timizi la început pentru asigurarea acestor lanţuri de aprovizionare, dar începem să devenim jucător important în UE în acest domeniu, pentru că avem avantaje incontestabile, suntem o ţară cu o independenţă energetică mai mare decât alte ţări UE, avem materii prime absolut necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de ecosisteme. Am finalizat procesul de selecţie şi transmitere către Comisia Europeană a companiilor eligibile care să participe la programul finanţat prin PNRR în valoare de 500 de milioane de euro şi suntem activi în discuţii pentru proiectul iniţiat în februarie, în valoare de 43 miliarde de euro, pentru dezvoltarea ecosistemelor semiconductorilor, din care România vrea să atragă o parte importantă", a precizat ministrul, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, România este una dintre ţările est-europene care are capabilitatea să dezvolte aceste sisteme.

„Avem o tradiţie începută în anii 70-80, vorbim de resurse şi de capitalul uman. Sunt multe companii active în acest domeniu care au dezvoltate capabilităţi în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, sunt mii de oameni care lucrează în acest lanţ, dar nu este suficient şi realizarea unei facilităţi de producţie înseamnă un pas important", a susţinut Spătaru.

Conform sursei citate, la nivelul UE există o distribuţie inegală a jucătorilor din acest sector, iar dezvoltarea pieţei în sud-estul Europei ar ajuta la echilibrarea pieţei.

„Totodată, Ministerul Economiei a iniţiat demersurile pentru redeschiderea minelor, astfel încât să poată fi procesate în România metale precum cuprul. În perioada următoare vom putea asigura finanţarea necesară pentru a procesa aceste materii prime. Pentru aceste proiecte avem nevoie de sprijinul comunităţilor locale, mediului politic, Guvernului României. Ministerul Economiei face toate demersurilor necesare pentru ajustarea legii minelor. Sunt paşi importanţi pe care îi putem face doar împreună cu mediul de afaceri", a mai spus oficialul guvernamental.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!