Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic

Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că noul ordin al ANRE privind liberalizarea de pe piața energiei va prelungi contractele clienților cu șase luni, iar furnizorii vor putea acorda discount la prețul concurențial. Acesta a explicat într-o postare publică faptul că facturile vor fi mai mici încă din luna ianuarie, fără ca vreo persoană să fie nevoită să stea la cozi la ghișeu pentru a schimba contractul de energie electrică. 

ANRE va prelungi până pe 30 iunie perioada pentru încheierea unui contract pe piața liberă a energiei, potrivit unui proiect de ordin pus vineri în dezbatere publică. Proiectul prevede că „toată lumea trece în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu."

Virgil Popescu se declară mulțumit parțial de proiectul ANRE și susține că furnizorii vor anunța în perioada următoare acordarea discountului pentru fiecare dintre consumatorii casnici. 

„Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit. Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a explicat ministrul Popescu, pe Facebook.

Clienții vor primi lunar oferte de la furnizor

Virgil Popescu a mai precizat că în următoarele șase luni, fiecare consumator casnic va primi de la furnizor oferte pentru piața concurențială, pe care le va studia și din care va putea alege.

„Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic - deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial - în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață. Dacă șase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului. Potrivit Ordinului, furnizorii au obligația lună de lună să vină să-i ofere clientului această informație”, a mai precizat Virgil Popescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa