Ministrul Energiei: Nu pun 6 milioane de oameni să-şi schimbe contractele, ci oblig furnizorii să ofere preţuri mai bune

Ministrul Energiei: Nu pun 6 milioane de oameni să-şi schimbe contractele, ci oblig furnizorii să ofere preţuri mai bune

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat luni că Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, şi va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienţi casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piaţa reglementată.

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-şi schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune preţuri la energie, în aşa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepţia de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piaţă concurenţială, o gândim. Păi dacă o gândim şi-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei pieţe clientul, nu furnizorul”, a declarat la  Digi24 , Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că săptămâna trecută a am avut o şedinţă la Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, unde au căzut de acord asupra unui principiu. „Da, există acest serviciu universal mai scump, dar el este o excepţie, nu o regulă, aşa cum a fost făcut de ANRE. Omul trebuie să beneficieze la această trecere, conştient, de cea mai bună ofertă pe care furnizorul său o are în piaţă, acesta este principiul”, a mai spus acesta.

Virgil Popescu a venit şi cu un exemplu în acest sens, spunând că până când consumatorul îşi va căuta şi va decide care e varianta cea mai bună pentru el, furnizorul actual are datoria să-i propună cea mai bună ofertă pe care o are în piaţă.

„Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poţi pleca. Dacă nu te muţi între timp, îţi rămâne această ofertă. Aşa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE şi Consiliul Concurenţei, principiul este concurenţial, să existe preţul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioadă de timp. În acest timp, de 6 luni să spunem, furnizorul meu trebuie să ma informeze de toate ofertele sale, dar şi ceilalţi pot veni către mine către mine cu ofertele lor. Eu pot rămâne sau pot pleca”, a mai explicat Ministrul Energiei.

„După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor. Pentru că nu mă mai ţine nimeni într-un preţ de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai bună ofertă şi apoi am tot timpul, şase luni, zece luni, să mă gândesc până când vine o ofertă mai bună. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru că în mod cert clientul trebuie să aibă un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plăti preţul de serviciu universal, ci la final, lună de lună, va plăti concurenţial”, a mai menţionat Popescu.

În prezent, clienţii casnici care nu fac nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurenţială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, vor avea facturi mai mari chiar şi cu 14 lei, la un consum mediu lunar de 100 kWh. Virgil Popescu a solicitat ANRE să rezolve această problemă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu