Ministrul Energiei: România a înregistrat,vineri dimineața, excedent de energie și a exportat; nu sunt probleme cu acoperirea consumului de gaze

Ministrul Energiei: România a înregistrat,vineri dimineața, excedent de energie și a exportat; nu sunt probleme cu acoperirea consumului de gaze

Sistemul energetic funcționează la parametrii normali, România înregistrând vineri dimineața un excedent de energie, pe care l-a exportat, potrivit ministrului de resort, Toma Petcu, care a dat asigurări că în ceea ce privește alimentarea cu gaze nu sunt probleme.

"Cât privește situația energetică a României, vă pot spune că, în ciuda acestor dificultăți, sistemul energetic funcționează la parametrii normali, România înregistrând astăzi (vineri) până la ora 11:00 un excedent de energie, exportat, de 1415 MW. Referitor la alimentarea cu gaze naturale, suntem asigurați atât de către Romgaz și Transgaz, producătorul de gaze naturale, respectiv transportatorul, că nu sunt probleme privind acoperirea consumului crescut de gaze din această perioadă. Astfel, consumul la nivel de țară este de circa 64 de milioane metri cubi. Se estimează că acesta poate ajunge la 70 și 71 de milioane de metri cubi, în condițiile în care temperaturile se mențin extrem de scăzute. Acest necesar va fi asigurat din producția internă (circa 31 milioane mc), din import (circa 14 milioane mc) și din extracțiile din depozite (circa 27 milioane de mc). Ne-am luat măsuri de precauție și pentru situația în care condițiile meteo se prelungesc sau se agravează. Dispecerul Energetic Național a dispus punerea în funcțiune a unor grupuri termoelectrice pe gaze care pot funcționa inclusiv pe păcură, astfel încât siguranța sistemului electro-energetic național să fie asigurată și consumatorii din România să nu fie afectați", a declarat ministrul Energiei.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, remis AGERPRES, Toma Petcu a convocat vineri dimineața Comandamentul energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Național, la care au participat și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, precum și toți reprezentanții din Sistemul Energetic Național și din sectorul gazelor naturale, inclusiv reprezentanții din țară ai sectorului energetic, prin teleconferință.

"Am vrut să evaluăm exact situația pe care o înfruntăm, să inventariem toate problemele la nivelul țării și să identificăm măsurile imediate care se impun pentru funcționarea stabilă a sistemului energetic național și asigurarea cu energie electrică și termică a consumatorilor. (...) le-am solicitat distribuitorilor de energie (Electrica SA, E.ON, ENEL și CEZ ) să suplimenteze efectivele de intervenție în teren pentru a remedia în cel mai scurt situația. Astfel, acum, la nivel național acționează în acest sens circa 400 de echipe de intervenție. Acestea semnalează în foarte multe cazuri că accesul către liniile și echipamentele afectate din rețelele de distribuție este greoi din cauza vremii. De aceea, am convenit împreună cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dar și cu ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan, să intervenim în mod special și să asigurăm accesul echipelor de intervenție în zonele în care energia electrică este întreruptă", a precizat Toma Petcu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”