Ministrul german al Finanţelor cere să nu se mai folosească gaz pentru producţia de electricitate

Ministrul german al Finanţelor cere să nu se mai folosească gaz pentru producţia de electricitate

„Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate”, a declarat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.

Totodată, ministrul german al Finanţelor a solicitat ca „centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul” să fie păstrate în exploatare în Germania până în 2024, dacă va fi necesar, şi a menţionat că ministrul german al Economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a sista utilizarea gazului pentru producţia de energie electrică.

Dar, un purtător de cuvânt al lui Habeck a atenţionat că o „interdicţie completă a folosirii gazului pentru producţia de electricitate va conduce la o criză de energie şi la întreruperi de curent”.

Mai mult decât atât, acelaşi purtător de cuvânt a mai precizat că unele centrale electrice pot funcţiona exclusiv pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a substitui gazul în producţia de energie acolo unde este posibil, a mai afirmat acesta.

Germania, dependentă de gazul rusesc, se confruntă cu reduceri consecutive ale furnizărilor realizate de compania rusă Gazprom, în vreme ce Berlinul învinovăţeşte Moscova că invocă motive pentru a argumenta micşorările volumului de gaz, considerate de Germania drept represalii după măsurile restrictive impuse de UE.

Între timp, Germania caută soluţii, precum repunerea în funcţiune a unor termocentrale pe cărbune. Pentru a sprijini această ţară, Comisia Europeană a solicitat statelor membre UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022- martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani. Totodată, propunerea a fost inclusă într-un acord încheiat, marţi, la nivelul UE, care prevede însă că această diminuare va fi, pentru moment, voluntară, iar în cazul în care executivul comunitar va decide să devină obligatorie mai multe state membre vor beneficia de excepţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...