Ministrul german de externe solicită mai multe fonduri destinate asistenţei externe

Ministrul german de externe solicită mai multe fonduri destinate asistenţei externe

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a încheiat vineri o vizită de patru zile în Irak cu un apel pentru creşterea finanţării destinate proiectelor de asistenţă externă, în pofida rezistenţei la sporirea cheltuielilor din partea colegilor săi de la Berlin, care gestionează portofoliul finanţelor, informează dpa.

FOTO EPA EFE

Fără mai mult sprijin, Irakul şi regiunea sunt în pericol să devină un pion în tensiunile geopolitice, a spus Baerbock în oraşul Basra din sudul Irakului, invocând criza climatică, ameninţarea terorismului şi alte provocări.

"Politica de securitate integrată se face cu multă diplomaţie, cu multă cooperare internaţională. Dar pentru asta ai nevoie şi de mijloace financiare", a spus şefa diplomaţiei germane.

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a amânat anterior o prezentare a cifrelor cheie pentru bugetul 2024, planificată săptămâna viitoare. Alte ministere au depus cereri suplimentare în valoare de 70 de miliarde de euro, pentru care Lindner nu vede nicio marjă de manevră. Cu toate acestea, Baerbock a cerut o "abordare mai integrată" a cheltuielilor de stat şi a spus că a discutat intens acest lucru cu Lindner.

Strategia de securitate naţională a Germaniei, planificată sub auspiciile Ministerului de Externe, nu va aborda doar problema unei finanţări mai mari pentru apărare, ci şi sprijinirea misiunilor internaţionale, cum ar fi în Irak, a spus ea. În Irak sunt sunt provocări de mai multe tipuri şi diferiţi actori încearcă să exploateze situaţia, a avertizat Baerbock, citând vizitele în Irak cu puţin timp înaintea ei ale miniştrilor de externe rus şi iranian.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…