Ministrul Justiției anunță că se va întâlni cu Lazăr și Kovesi și nu exclude posibilitatea ca cei doi să demisioneze

Ministrul Justiției anunță că se va întâlni cu Lazăr și Kovesi și nu exclude posibilitatea ca cei doi să demisioneze

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică, la Antena 3, că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, arătând că nu exclude posibilitate ca cei doi să demisioneze.

Ministrul Justiției a fost întrebat ce măsuri va lua după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care s-a stabilit existența unui conflict constituțional între DNA și Guvern.

"Zilele următoare, voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituțional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneția. În decizie acolo ați văzut multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică-penală, că decidentul, legiuitorul, trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale și constituționale. Voi avea zilele următoare discuții separat cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere", a spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude posibilitatea ca Lazăr și Kovesi să demisioneze.

"Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o așteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm", a declarat ministrul Justiției.

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua".

Ministrul Justiției a precizat că, în 10 — 14 zile, va anunța ce hotărâre a luat.

"Orice măsură voi lua, va avea o semnificație deosebită de importantă. Această măsură trebuie să fie bine fundamentată și nu numai pe decizia Curții. Cu siguranță, mulți vor spune că este o încălcare gravă și este suficientă pentru a declanșa procedura de demitere. Dar, trebuie să vedem și efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la condiționalitățile MCV, mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituțiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, sunt convins în detrimentul celor care vor spune: 'suficientă încălcare pentru luarea măsurii', că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă și completă", a mai declarat ministrul Justiției.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Mirela Bărbulescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Citiți și voi ce scrie judecătoarea României la CEDO despre ministrul Justiției!

5 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…