Ministrul Justiției, explicații în cazul femeii condamnate la 13 ani de închisoare în China

Ministrul Justiției, explicații în cazul femeii condamnate la 13 ani de închisoare în China

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că ministerul a făcut toate demersurile necesare în privința situației Alinei Apostol, care a solicitat transferul în țară pentru executarea unei pedepse primite în China, decizia rămânând la latitudinea autorităților chineze, indiferent de presiunea exercitată de statul român.

Ministrul a explicat demersurile caare au fost făcute în cazul Alinei Apostol FOTO Facebook

„Este vorba despre o persoană condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentinţa a fost recunoscută de Curtea de Apel Bucureşti, care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislaţia românească. Acest caz a fost adus la cunoştinţa autorităţilor române în martie 2020, iar de atunci vreau să vă informez că instituţiile din România au făcut tot ce este legal şi uman posibil pentru a rezolva situaţia. Nu doar că nu a fost pasiv în ultimii trei ani, Ministerul Justiţiei”, a precizat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei de Guvern, întrebată despre demersurile făcute de MJ pentru rezolvarea solicitării ca Alina Apostol, aflată în închisoare în China, să îşi ispăşească pedeapsa în România.

Alina Gorghiu a mai afirmat că fostul ministru Cătălin Predoiu s-a întâlnit personal cu tatăl femeii, săptămâna viitoare urmând să aibă loc o altă întâlnire. „În momentul în care eu vă dau acest răspuns, chiar în această dimineaţă, Ambasada României la Beijing ne-a comunicat stadiul în care se află comunicarea cu autorităţile din China. Vreau să vă spun că pe parcursul acestor luni, acestor ani ne-am ocupat de tot ce înseamnă traducere cu privire la acte, am avut un dialog constant cu ambasada de aici şi cu Ambasada României de acolo. Avem certitudinea că se fac, la nivel instituţional, toate demersurile”, a mai spus Gorghiu.

Actualul ministru a susținut însă că legislaţia statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transfer a persoanelor condamnate şi nu prevede niciun termen până la care trebuie să dea curs unei solicitări.

„Trebuie să fim corecţi şi să spunem că doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligenţa, presiunea pe care o face statul român, asupra predării efective a persoanei transferabile. (...) Se comunică instituţional, se comunică prin ambasadă. De altfel, s-au făcut demersuri la nivelul oricăror instituţii, numai că comunicarea nu este cea mai uşoară cu statul chinez. Am discutat chiar de dimineaţă cu colegii mei din Parlament şi probabil că o să încercăm un grup mixt Executiv - Parlament, să încercăm să sensibilizăm colegii din Ambasada Chinei cu privire la această situaţie punctuală. Aveţi încredere că statul român a făcut lucrurile aşa cum trebuie, însă probabil că va mai dura ceva până când vom găsi înţelegerea pe care o solicităm”, a mai aadăugaaat Gorghiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”