Ministrul Justiţiei va desemna candidaţii din partea României pentru numirea în funcţia de procuror european (proiect)

Ministrul Justiţiei va desemna candidaţii din partea României pentru numirea în funcţia de procuror european (proiect)

Ministrul Justiţiei va desemna candidaţii din partea României pentru numirea în funcţia de procuror european, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, împreună cu expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, sunt necesare o serie de măsuri legislative şi instituţionale pentru punerea în aplicare efectivă, în România, a regulamentului UE. Cele mai urgente măsuri vizează stabilirea procedurilor interne de desemnare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror european şi procurori europeni delegaţi, fiind necesară, totodată, reglementarea statutului acestora din perspectiva legii române.

În primul articol, referitor la desemnarea candidaţilor, se arată că ministrul Justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României, în vederea numirii, de către Consiliul Uniunii Europene, în funcţia de procuror european.

"Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul Justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestuia, un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet, un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul Justiţiei, un specialist în resurse umane, desemnat de ministrul Justiţiei", se precizează în proiect.

Conform aceleiaşi surse, la interviu pot participa magistraţi cu minimum 15 ani vechime în funcţia de procuror sau de judecător şi care dispun de experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Referitor la procurorii europeni delegaţi în România, proiectul de lege prevede că numărul şi modul de organizare al acestora este aprobat de procurorul-şef european "după consultarea şi ajungerea la un acord cu ministrul Justiţiei", iar la nivel intern ministrul Justiţiei stabileşte prin ordin organizarea teritorială a procurorilor europeni delegaţi, ţinând seama de decizia procurorului-şef european.

"Ministrul Justiţiei comunică procurorului-şef european, în vederea numirii de către Colegiul Parchetului European (...), numele persoanelor desemnate de România pentru funcţia de procuror european delegat. (...) La interviul în vederea desemnării pentru funcţia de procuror european delegat pot participa procurori cu minimum 12 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi care dispun de experienţă practică relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc", se menţionează în proiect. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa