
Ministrul Muncii, despre asistaţii social: problema e frauda, nu oamenii care chiar o duc greu
Ministrul Muncii, Florin Manole, susține că România nu are prea mulți asistați social și că veniturile minime din asistență socială nu permit un trai fără muncă. El recunoaște însă că există fraude în sistem și anunță o reevaluare a criteriilor de acordare a banilor.
„400, 500, 600 de lei pe lună. Asta e povara?”
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Florin Manole, a declarat vineri, 18 iulie, că România nu are un număr excesiv de persoane asistate social și nici cheltuieli exagerate în acest domeniu.
Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului de lansare a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”, lşi a venit ca răspuns la o întrebare privind numărul de șomeri și al persoanelor asistate social, în contextul deficitului de 620.000 de locuri de muncă de pe piața românească.
„Eu sunt un social-democrat și vă spun cu cifre că România nu are prea mulți asistați social și nu are prea multe cheltuieli în asistența socială. Dacă vă spun cât este venitul minim de incluziune, o să vă dați seama că nimeni nu poate să stea fără să muncească oricât de puțin, de pe o zi pe alta, pe banii ăștia: 400, 500, 600 de lei pe lună. Asta e povara? Nu”, a declarat FlorinManole, citat de Agerpres.
În momentul în care i s-a sugerat că există persoane asistate social care își completează veniturile cu „bani la negru”, ministrul a subliniat că responsabilitatea pentru aceste situații revine Inspectoratului Teritorial de Muncă, care trebuie să își facă treaba eficient.
„ITM trebuie să-și facă treaba 100%, dar trebuie să aibă mai mulți inspectori de muncă pentru că, de la an la an, numărul inspectorilor de muncă scade. Din ce în ce mai puțini oameni trebuie să controleze din ce în ce mai multe firme în legătură cu din ce în ce mai multe potențiale încălcări ale legii”, a explicat Florin Manole.
În ceea ce privește ajutoarele sociale, ministrul a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere o reevaluare a criteriilor de acordare a acestora, inclusiv în cazul dizabilităților, pentru a asigura corectitudinea procesului și trasabilitatea dosarelor.
„Trebuie să facem niște reforme și facem o reevaluare a criteriilor de dizabilitate și o trasabilitate a procesului de acordare de beneficii”, a precizat ministrul.
Satul unde mai multe persoane "s-au îmbolnăvit" brusc
Florin Manole consideră că cea mai mare problemă o reprezintă fraudele, dar asta nu ănseamnă că trebuie stigmatizate toate persoanele care primesc ajutoare sociale.
El a dat exemplul unei situații semnalate de un primar din județul Satu Mare, unde, într-o comună, a apărut brusc un număr mare de persoane cu dizabilități, cu aceleași parafe de la același medic și cu același diagnostic.
„Un coleg primar din Satu Mare mi-a spus că au apărut brusc, într-un sat, un număr de persoane cu dizabilități, cu aceeași parafă de la același medic și cu același diagnostic. Și pe toți îi știe primarul și știe toată comuna că n-aveau nimic acum o lună. Da, este o fraudă în sistem și este un mod în care unii primesc niște beneficii sociale nemeritate, în timp ce alții care au nevoie primesc beneficii sociale prea mici, de exemplu, în legătură cu sistemul de incluziune. Nu vrem și nu trebuie să încurajăm asistența socială și nici măcar asistații social nu vor să stea pe 300, 400, 500 de lei pe lună. Cea mai bună protecție socială e un loc de muncă”, a subliniat ministrul Muncii.
Nici şomerii nu o duc prea bine
Totodată, Manole a explicat că România nu oferă beneficii excesive nici pentru persoanele aflate în șomaj și că sumele pe care le primesc aceștia sunt insuficiente pentru un trai decent, fiind un drept legitim, nu un ajutor nejustificat.
„România este departe de a avea beneficii excesive pentru cei care sunt în șomaj. Oamenii care sunt în șomaj în această țară primesc puțini bani, câteva sute de lei, bani insuficienți pentru un trai decent. O persoană care, pentru a lua câteva sute de lei la șomaj, a muncit ani de zile și a cotizat consistent înainte. Deci, ajutorul de șomaj nu este o pomană, este o protecție socială legitimă și necesară”, a concluzionat Florin Manole vineri, 18 iulie, în cadrul evenimentului organizat pentru lansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ediția a 23-a, cea mai amplă analiză a mediului de afaceri românesc.
Sursa: adevarul.ro