Ministrul Sănătăţii, despre un nou val de pandemie: Sper să nu mai fie prins niciun spital nepregătit

Ministrul Sănătăţii, despre un nou val de pandemie: Sper să nu mai fie prins niciun spital nepregătit

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, îşi exprimă speranţa ca niciun spital sau direcţie de sănătate publică să nu mai fie prinse nepregătite de un al doilea val de epidemie şi să se poată lua măsuri urgente de izolare a posibilelor persoane infectate.

"Cum gestionăm perioada de acum vom vedea şi ţine foarte mult de ce perioadă vom avea în toamnă spre iarnă. Eu sper să nu mai fie prins niciun spital nepregătit, cum a fost prins acum, sau nicio direcţie de sănătate publică nepregătită în a gestiona foarte rapid un focar în constituire, în condiţiile în care noi reuşim să identificăm un purtător al virusului, chiar şi asimptomatic, care poate fi transmiţător, să îl izolăm, iar cel care are simptome să îl putem trata. Atunci putem preveni o răspândire în comunitate accelerată şi putem gestiona mai bine decât acum un nou episod", a declarat Tătaru, marţi seara, la Digi 24.

El a explicat că va fi crescută capacitatea de testare a populaţiei, dar nu trebuie înlocuite măsurile de prevenţie.

"Noi vom creşte în această perioadă şi capacitatea de testare, am ajuns la 75 de puncte care testează, peste 75.000 de teste pe zi. Avem rezultate în 24 de ore sau în aceeaşi zi, dar noi nu trebuie să ne lăsăm doar în baza acestor teste. Un test negativ nu ne certifică faptul că, în următoarele două zile, nu vom fi pozitivi, un test negativ nu trebuie să ia de pe noi acea precauţie pe care trebuie să o avem tot timpul. Din punctul meu de vedere, o testare trebuie să existe conform unei anchete sau unor protocoale, o testare nu trebuie să înlocuiască reguli de igienă, o testare nu trebuie să înlocuiască un examen clinic, o testare nu trebuie să înlocuiască momentul în care, dacă am fost răcit, să nu stau în casă, să nu mă izolez eu din proprie iniţiativă, să nu sun medicul de familie. Sunt reguli care va trebui să le trecem de la noi, personal medical sau cei care le instituim, sau le promovăm, către persoana civilă sau populaţia care trebuie să şi le însuşească. Acel spălat pe mâini când venim de afară sau am pus mâna pe suprafeţe comune, acel spălat pe faţă, acea aerisire a hainelor când venim de afară, acel biocid cu alcool 70 de grade", a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...