Ministrul sloven al sănătăţii a demisionat pentru a denunţa o ''orbanizare'' a Sloveniei după modelul Ungariei

Ministrul sloven al sănătăţii a demisionat pentru a denunţa o ''orbanizare'' a Sloveniei după modelul Ungariei

Un membru al coaliţiei aflate la putere în Slovenia a demisionat vineri din guvern pentru a denunţa o ''orbanizare'' a acestei ţări sub acoperirea luptei împotriva pandemiei de coronavirus, informează AFP.

Ministrul sloven al sănătăţii Tomaz Gantar, ce reprezintă una dintre cele patru formaţiuni ale coaliţiei, Partidul Democrat al Pensionarilor din Slovenia (DESUS), a demisionat acuzându-l pe premierul populist Janez Jansa că foloseşte lupta împotriva epidemiei de COVID-19 pentru a slăbi vocile critice la adresa puterii.

"Nu dorim o 'orbanizare' a statului sau introducerea unui sistem autocrat", a declarat joi liderul partidului DESUS, Karl Erjavec.

Viktor Orban, aliatul ungar al premierului sloven, este acuzat constant de organizaţiile internaţionale şi de partenerii săi europeni că subminează democraţia.

Janez Jansa a declarat că va prelua temporar postul de ministru lăsat vacant.

El a suspendat la începutul lui decembrie finanţarea agenţiei de presă STA, acuzată de parţialitate în acoperirea modului de gestionare a pandemiei de către executivul de la Ljubljana.

După retragerea partidului DESUS, care cerea restricţii mai aspre pentru stăvilirea noului coronavirus, coaliţia lui Janez Jansa nu mai dispune decât de o majoritate fragilă în parlament: 47 de deputaţi din totalul celor 90.

Slovenia, care numără circa 2 milioane de locuitori, înregistrase până vineri 2.270 de decese cauzate de COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale