Ministrul Turismului: Condiţia primară să ne meargă bine ca ţară este ridicarea restricţiilor

Ministrul Turismului: Condiţia primară să ne meargă bine ca ţară este ridicarea restricţiilor

Ridicarea restricţiilor impuse în pandemie este condiţia de bază ca economia să funcţioneze la capacitate maximă şi acest lucru ar putea fi posibil în martie-aprilie, a declarat, luni, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism la Braşov.

"Condiţia primară să ne meargă bine ca ţară este ridicarea restricţiilor. Fără acest lucru, activitatea economică nu poate fi reluată la capacitate maximă. Am participat, vineri, la o întrunire la nivel de premier cu marii agenţi economici şi acolo s-a ridicat această problemă şi s-a spus că, undeva prin martie-aprilie, am putea ajunge cu toţii la situaţia în care mai toate restricţiile să fie ridicate. Fără discuţie, demersul trebuie să fie comun (...) şi nu ezitaţi să mă contactaţi şi să încercăm împreună să rezolvăm lucrurile", le-a transmis Cadariu participanţilor la această dezbatere.

Totodată, acesta a subliniat că turismul trebuie să devină "un domeniu strategic al economiei" deoarece are capacitatea să crească foarte mult într-un timp scurt.

"Este promisiunea ministrului de Finanţe că vom lucra împreună la o nouă ordonanţă ca să putem cuprinde acolo toate solicitările dumneavoastră de la ultima întâlnire a dumneavostră pe care am avut-o împreună cu prim-ministrul. (...) Interesul nostru este comun şi (...) eu chiar cred că turismul trebuie să devină o ramură, un domeniu strategic al economiei, pentru că are capacitatea de a creşte foarte mult într-un timp scurt, evident cu sprijinul nostru şi cu corecţiile pe care dumneavoastră le-aţi cerut", a afirmat ministrul Turismului.

În ce priveşte una dintre temele principalele teme de discuţie, înfiinţarea organizaţiilor de managament al destinaţiei (OMD), Cadariu a reiterat că este necesar înfiinţarea unui OMD la nivel naţional.

"Eu cred în ceea ce dumneavoastră sugeraţi, cereţi în ultima vreme, necesitatea unui OMD naţional. Care vor fi competenţele şi până unde se vor duce ele vom discuta, dar cred că este necesar un OMD naţional. În ce priveşte OMD-urile primare, înfiinţate în baza OUG 58, care funcţionează de mai mulţi ani, unele dintre ele foarte bine, împreună va trebui să găsim soluţia ca prevederile legii să permită continuarea activităţii acestora", a subliniat ministrul Turismului.

În cadrul dezbaterii, reprezentanţii industriei HORECA au subliniat că Guvernul ar trebui să ia în calcul "o rereglementare" a testării pentru depistarea COVID-19 în cazul turiştilor. Ei au arătat că susţin o testare ulterioară intrării în România a turiştilor, români şi străini, şi nu una anterioară sosirii, precum şi "ruperea incidenţei de restricţii", în condiţiile în care rata de transmitere a Omicron "nu mai este relevantă". AGERPRES / (AS - autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…