Ministrul ungar de externe, atac murdar la ambasadorul român la Budapesta!/Szijjártó Péter: Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare

Ministrul ungar de externe, atac murdar la ambasadorul român la Budapesta!/Szijjártó Péter: Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare

Ministrul ungar de externe, atac murdar la ambasadorul român la Budapesta!/Szijjártó Péter: Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare.

Update 1: Timea Szabo îl acuză pe ministrul maghiar de Externe că minte, într-o declarație pentru portalul Index.hu. Parlamentara de opozitie arată că ambasadorul român s-a referit la atacurile și amenințările pe care ea le-a primit personal, si nu la atacurile la adresa ei din Parlament.

Articolul inițial: Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj trimis de ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, mai multor ambasadori în care îi informează că o politiciană a opoziției maghiare a fost atacată și insultată. Ministrul ungar de Externe lansează un atac fără precendent la adresa ambasadorului român, despre care spune că ”probabil de aici nu se poate coborâ mai jos” și că ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”.

Timea Szabo a adresat în Parlament mai multe întrebări la adresa guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei. Mai mult, Timea Szabo a declarat pentru 444.hu că a primit amenințări pe telefonul personal după declanșarea campaniei de presă împotriva sa.

În mesajul trimis pentru parlamentara maghiară, ambasadorul Lazurca își exprimă solidaritatea în fața acestor amenințări și menționează explicit că nu exprimă nici o poziție față de temele politice.

”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca parlamentarei Timea Szabo,

”Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, își încheie postarea pe Facebook ministrul ungar de externe. Szijjártó Péter susține că a intrat în posesia mesajului trimis de ambasadorul român de la fostul său secretar de stat, care se află în grupul de Whatsapp și care se pregătește să plece la post la Londra.

Nu este prima dată când relațiile dintre cele două țări s-au tensionat în ultima perioadă din cauza ajutoarelor trimise de Ungaria maghiarilor din România. În noiembrie 2019, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.

Redăm mai jos integral postarea ministrului ungar de externe

”Probabil de aici nu se poate coborâ mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea

Luni, Szabó Tímea (Partidul Párbeszéd/ Dialog) a atacat guvernul în Parlament pentru că acesta a trimis maghiarilor de peste hotare instrumente, bunuri medicale necesare pentru protecția împotriva coronavirusului.

Când doamna parlamentar a început să enumere localitățile din Transilvania, Ținutul Secuiesc, Subcarpathia (Ucarina) unde au ajuns măștile și bunurile de protecție, parlamentarii guvernului au început să aplaude.

După acest moment, ambasadorul României la Budapesta a scris către mai mulți ambasadori care sunt la post în Budapesta (fostul meu secretar de stat, care se pregătește acum să preia postul de la Londra, este în grupul de Whatsapp și de aici am aflat despre mesaj) că Szabó Tímea a fost expusă unor serii de amenințări și insulte.

Din acest motiv, ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care își exprimă solidaritatea cu ea și în care își exprimă speranța că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte.

În opinia lui Szabó Tímea este o problemă că maghiarii din Ardeal și Ținutul Secuiesc au primit măști și combinezoane de protecție de la țara-mamă. Iar ambasadorului român îi place că există în Parlament partide maghiare care gândesc ca el.

Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor.

Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum.

Pentru că maghiarii din afara granițelor pot să conteze pe guvern. Iar ambasadorul român pe opoziție.”

Vom reveni cu detalii

Context

Solidaritatea se reflectă prin fapte, iar Guvernul ungar a arătat că ne putem baza pe el, a declarat Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, miercuri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul ungar de radio Kossuth, citat de MTI.

În cadrul emisiunii s-a vorbit despre faptul că Tímea Szabó, copreşedintele partidului ungar Párbeszéd (Dialog), a spus, ca reacţie la declaraţiile pe care le-a făcut Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, luni, înainte de ordinea de zi a Parlamentului, şi anume că nu se poate şti unde au ajuns măştile cumpărate de Ungaria.

„Atunci când premierul face paradă prin spitale, în faţa presei, în jumătate dintre cazuri, medicii care îi primesc vizita nu poartă mască sau poartă doar o mască chirurgicală, despre care mare parte dintre medici spun că nu ajută prea mult” – a spus Tímea Szabó.

În schimb, se aude că în judeţul Cluj au ajuns 21.000 de măşti, iar în judeţul Mureş, 60.000; la fel şi în Miercurea Ciuc, în judeţul Covasna, la Zalău, dar şi în Croaţia, Ucraina sau Macedonia – a mai adăugat domnia sa.

Ca răspuns, Hunor Kelemen a precizat că nu s-a bucurat de această declaraţie, dar acum nu are la dispoziţie suficient timp pentru a-i explica doamnei Tímea Szabó de ce o mare parte dintre maghiarii din Bazinul Carpatic a ajuns în situaţia în care se află acum. “Nu putem să îi explicăm nici ce înseamnă solidaritatea naţională” – a adăugat preşedintele UDMR. SURSA:  G4Media.ro


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...

4 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

5 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…