Ministrul Voiculescu: Strategia anticorupție - importantă pentru curățenie, iar curățenia este importantă pentru sănătate

Ministrul Voiculescu: Strategia anticorupție - importantă pentru curățenie, iar curățenia este importantă pentru sănătate

Corupția ucide și acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate, a declarat marți ministrul Vlad Voiculescu, în opinia căruia "efectele plicului" în sistem nu sunt mici și nici banale, pentru că acest lucru îi determină pe mulți pacienți să nu ajungă la medic.

"Corupția ucide și acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate. Ce mai face corupția este să slăbească. Corupția slăbește, nu în modul în care ne-am dori cu toții, ci îi slăbește pe cei mai slabi dintre noi, societatea în ansamblu și corupția slăbește statul. Un stat slab este cel care nu construiește spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiții decente pentru pacienți și pentru medici, nu-și protejează pacienții și medicii de abuzuri", a afirmat Vlad Voiculescu, la dezbaterea publică privind noua Strategie Națională Anticorupție, organizată de Ministerul Justiției și Cancelaria prim-ministrului.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele "plicului" o reprezintă salariile relativ mici ale personalului medical, care trebuie mărite.

"CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanțele legale aș vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poți să vorbești despre cauzele plicului fără să vorbești despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul așa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medic", a adăugat acesta.

Ministrul Sănătății a dat exemplul unei mame din Dâmbovița care și-a dus copilul prea târziu la medic. "Avea o afecțiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: 'Nu am eu bani de București'. (...) Întâmplător știu foarte mulți medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu știu nici măcar unul care să condiționeze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la București, nu putea să-și ducă copilul la tratament fără a avea bani pentru a face lucrul acesta. Corupția ucide!", a precizat ministrul.

În opinia acestuia, "plicul" este cel care duce la folosirea proastă a resurselor din spitale, la conflicte nejustificate între membri ai corpului medical.

"Plicul îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienți de multe ori pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existența absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce și la respingerea ideii de second opinion, second opinion fiind un mecanism care salvează vieți și care salvează și bani", este de părere Voiculescu.

Ministrul Sănătății susține că de multe ori problemele în spitale sunt cauzate de un management defectuos.

"Până la sfârșitul anului vom avea un nou mecanism de selecție a managerilor de spitale, un nou contract de management și vom avea noi indicatori de performanță care vor ține seama de lucrul cel mai important și anume opinia pacientului", a mai spus Voiculescu.

Potrivit acestuia, controlul este important pentru descoperirea corupției. "În cele 2 luni la care am fost la Ministerul Sănătății a trebuit să facem, din păcate, numeroase sesizări la Parchet pentru contracte dubioase, pentru licitații aranjate, pentru angajări ilegale și așa mai departe. Acestea vor continua cu siguranță", a arătat Vlad Voiculescu.

Totodată, el a precizat că Ministerul Sănătății nu a avut și nu are în acest moment niciun mecanism de prioritizare a investițiilor.

"Urmărirea investițiilor nu se face în niciun fel. Este motivul pentru care am văzut în lunile din urmă o achiziție semnificativă în București, unde a existat un singur participat la licitație. (...) Până voi pleca de la acest minister va exista un mecanism care să facă imposibilă cumpărarea unui echipament dacă nu există spațiul unde să-l montezi și personalul care să-l opereze după. Strategia anticorupție este importantă pentru curățenie. Și curățenia este importantă pentru sănătate. Vom face curățenie cât se poate și vom construi cât se poate. Și dacă vom construi numai fundația este ok, dacă ea va fi construită pe baze solide, curate", a mai spus Voiculescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...