Minorii care au împlinit 16 ani ar putea călători în străinătate neînsoţiţi

Minorii care au împlinit 16 ani ar putea călători în străinătate neînsoţiţi

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, prevede un proiect de lege depus la Parlament, potrivit Agerpres. Propunerea legislativă a fost iniţiată de 88 de parlamentari PNL şi UDMR.

Inițiatorii proiectului: Minorii care au împlinit 16 ani ar trebuie trataţi diferit Foto: Arhivă

Concret, potrivit proiectului, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani, sunt titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărţi de identitate și sunt neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, pot părăsi țara dacă prezintă o declaraţie notarială a părinţilor care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei.

Legea ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Prin propunerea legislativă se urmăreşte asigurarea unui regim de circulaţie în străinătate pentru minorii peste 16 ani, regim care să răspundă drepturilor şi îndatoririlor actuale. Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii minori români, fără a se face distincţie, pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Totuşi, există companii aeriene care acordă un serviciu de minor neînsoţit care reprezintă asistenţa unui copil care călătoreşte singur de la punctul de plecare până a sosirea la destinaţia finală“, au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului. În opinia lor, este „nejustificat“ ca minorii sub 16 ani şi minorii care au împlinit vârsta de 16 ani să fie trataţi în mod similar. „Dispoziţiile legale nu disting după vârsta minorului, astfel minorul sub 16 ani şi minorul ce a împlinit vârsta de 16 ani sunt trataţi în mod similar, cu toate că dezvoltarea psihosocială a unui tânăr de 16 ani este mai apropiată de cea a unui major peste 18 ani decât cea a unu minor de 14 ani. Acest tratament similar este nejustificat. În ţările europene, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători singuri, fără a fi însoţiţi de un major“, mai susţin iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, „este evident un flux de adolescenţi minori care traversează frontierele statului cu scopul de a studia în străinătate sau de a se reuni cu familia şi aceştia au nevoie de un regim mai relaxat de circulaţie în acord cu nevoile lor“. „De asemenea, sunt minori peste 16 ani care, în cazul părinţilor divorţaţi, au unul dintre părinţi stabilit în străinătate şi, pentru menţinerea relaţiilor personale, efectuează călătoria în străinătate“, au mai indicat iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…